Mann løper intervaller

Kroppen din elsker intervaller

Intervalltrening er det viktigste treningsredskapet i løperens verktøykasse. Det gjør deg både raskere og sterkere, og du får effekt med en gang. Men hvorfor er det slik? Her ser vi nærmere på hva som konkret skjer i kroppen når du løper intervaller.

30. november 2017 av Bjarke Kobberø

Dette skjer i kroppen når du løper intervaller

Hard intervalltrening har en forbløffende virkning på både formen og helsen. Hvis vi zoomer inn og ser nærmere på hvorfor de knallharde øktene virker så effektivt, ser vi at de setter i gang en positiv kjedereaksjon som involverer indre organer, muskler og hjerne.

1. Lungene

Intervalltrening styrker lungevevet og pustemuskulaturen, slik at du kan trekke mer oksygen inn i blodet. Samtidig dannes det flere forgreninger i ytterkanten av lungene, slik at det sendes mer oksygen ut i blodet.

2. Blodet

Blodvolumet, altså mengden blod i årene, øker. Og mer blod kan transportere mer oksygen til musklene.

3. Hjertet

Den harde treningen gjør hjertet sterkere og øker hjertets slagvolum. Det vil si at hjertet pumper ut mer blod per slag. Hjertet blir altså mer effektivt og behøver ikke å slå så ofte, og derfor synker hvilepulsen etter en periode med intervaller.

4. Musklene

Sammen kan lunger, blod og hjerte sende ut mer oksygen til musk­lene. Inne i selve muskelen forbedres de prosessene som omsetter oksygen til energi, og du vil snart kunne danne langt mer energi ved bruk av oksygen. Samtidig styrker den intense treningen musklene, og du blir ganske enkelt sterkere.

5. Hjernen

Intervaller forbedrer koordinasjonsevnen. Å løpe fort stiller høyere krav til løpeteknikken, og kroppen lærer seg å styre bedre. Både musklene og muskelcellene i hver enkelt muskel blir flinkere til å samarbeide. Resultatet er at du får bedre løpe­økonomi, det vil si at du bruker mind­re energi på å løpe i en gitt hastighet..

Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer..

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: