Les også

Fartslek

Utholdenhetsintervaller

Utholdenhetsintervallene kan være det som skal til for å løfte kampviljen og råskapen når svetten hagler, bena er tunge som bly og kilometerskiltet viser at det fortsatt er langt til mål. Intervallene er lange, og pausen mellom dem er kort. Et typisk intervall-pause-forhold kan være cirka 4 : 1, for eksempel åtte minutters løping og to minutters pause. Det betyr at tempoet på intervallene blir noe lavere. Så mye bør du trene

Utholdenhetsintervallene kan være det som skal til for å løfte kampviljen og råskapen når svetten hagler, bena er tunge som bly og kilometerskiltet viser at det fortsatt er langt til mål. Intervallene er lange, og pausen mellom dem er kort. Et typisk intervall-pause-forhold kan være cirka 4 : 1, for eksempel åtte minutters løping og to minutters pause. Det betyr at tempoet på intervallene blir noe lavere.

Så mye bør du trene Du velger selv om du vil løpe 3 x 8 min, 8 x 4 min eller 12 x 2 min. Bare pass på at intervall-pause-forholdet alltid ligger på rundt 4 : 1. Begynner: 3 x 6 min med 1½ min pause. Erfaren: 3 x 8 min med 2 min pause. Ekspert: 5 x 6 min med 1½ min pause.

Tempo Du skal holde et tempo som er litt langsommere enn toppfarten på en 10 km-tur. Løper du halvmaraton, skal tempoet være litt raskere enn halvmaratontempoet. Løper du for eksempel 10 km på 45 min, skal du ligge på rundt 4,30-4,50 min/km.

Pulszone Pulsen ligger på 80–90 prosent av maks.

Hensikt Utholdenhet er en dyd av nødvendighet når du løper langt. Evnen til å løpe fort er lite verdt hvis musklene ikke har den nødvendige seigheten for å holde tempoet de siste kilometerne. Jo lengre du har tenkt å løpe, jo viktigere er det å trene utholdenhetsintervaller.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: