Martina Navratilova
Dominerte tennisverdenen:

Martina Navratilova

© Aktiv Trening

"Jo mer jeg trener - desto mer flaks har jeg"

Når idrettsutøvere får en mikrofon foran seg, kan man av og til få noen skikkelige gullkorn. Her er en ganske variert buffé av udødelige sitater fra idrettens verden.

12. september 2022 av Jesper U. Larsen

"Jo mer jeg trener - desto mer flaks har jeg"

 - Gary Player (1935 -), golfspiller. 

“Det kommer en tid i enhver mann og kvinnes liv der de må bestemme seg: Er jeg en sau eller en ulv?”

- Leif Olav Alnes (1937 - 2014), friidrettstrener

Dette var de inspirerende ordene før Karsten Warholm tok sitt første VM-gull i 2017.

“Leger og vitenskapsmenn sa at det var umulig å bryte 4-minuttersbarrieren. At man ville dø i forsøket. Så da jeg reiste meg etter å ha kollapset i målområdet, gikk jeg ut ifra at jeg var død

- Roger Bannister (1922 - 2008), løper.

Britiske Roger Bannister ble i 1954 den første i verden til å løpe en engelsk mil (1609,3 meter) på under 4 minutter. Nærmere bestemt på tiden 3 minutter og 59,4 sekunder.

Roger Bannister
Britisk fantomløper:

Roger Bannister

© Aktiv Trening

Det er ingen grunn til å leve hvis du ikke kan løfte markløft!”

- Jón Páll Sigmarsson (1960 - 1993), islandsk muskelbunt.

“Den som sa ‘det handler ikke om å vinne eller tape’, tapte sannsynlig”

- Martina Navratilova (1956 -), tennisspiller.

Hvis det er noen som vet hvordan det er å vinne, er det tsjekkisk-amerikanske Martina Navratilova. Hun tok sin første Grand Slam-tittel som 18-åring i 1974 og dominerende tennissporten i 20 år. I 2000 gjorde hun comeback som doublespiller og vant i 2006 karrierens siste Grand Slam – rett før hun fylte 50 år.

“Det eneste mennesket som kan stoppe deg fra å nå dine mål, er deg selv

- Jackie Joyner-Kersee (1962 -), friitdrettsutøver.

“Du misser på 100% av skuddene du ikke tar” 

- Wayne Gretzky (1961 -), ishockeyspiller.

Du har kanskje hørt en foredragsholder slenge ut dette sitatet om å tørre og ta sjanser i livet. Men det stammer altså fra den kanadiske ishockeylegenden Wayne Gretzky, som ikke var redd for å skyte – og kanskje derfor var innehaver av 61 ulike NHL-rekorder da han la opp.

Wayne Gretzky
Kanadisk legende på isen:

Wayne Gretzky

© Aktiv Træning

“Blodet strømmer inn i musklene. Det er det vi kaller pump. De blir virkelig fulle av blod. Som om huden vil eksplodere hvert øyeblikk. Det er som om noen blåser luft inn i musklene. Det føles fantastisk

- Arnold Schwarzenegger (1947 -), bodybuilder. 

Bodybuildere og treningsentusiaster har i årevis jaktet på den ettertraktede, mystiske følelsen av såkalt pump, som Arnold Schwarzenegger så malerisk beskrev i dokumentaren «Pumping Iron» fra 1977. Filmen ble et avgjørende gjennombrudd for bodybuilding og styrketrening i store deler av verden.

“Det blir aldri lettere - du sykler bare fortere” 

- Greg LeMond (1961 -), sykelrytter.

1980-tallets store sykkelnavn, den tredobbelte Tour de France-vinneren Greg LeMond, oppsummerte med få ord hva trening handler om.

Arnold Schwarzenegger
Tidenes bodybuilder:

Arnold Schwarzenegger

© Aktiv Træning

"Det er bare en jobb. Gresset gror, fuglene flyr og bølgerne slår mot stranda. Jeg banker opp mennesker."

- Muhammad Ali (1942 - 2016), bokser

Bokselegenden nøyde seg ikke med å la hendene stå for snakkingen. Han er også en av idrettsutøverne gjennom tidene som har levert flest udødelige sitater. Det ble aldri lagt noe imellom verken når han skulle rose seg selv («Det er vanskelig å være ydmyk når man er så god som meg») eller jekke ned motstanderne («Jeg har sett George Foreman skyggebokse. Skyggen vant»).

“Hvis du vil løpe, løp en mil. Hvis du vil oppleve et annet liv, løp en maraton. Hvis du vil snakke med Gud, løp et ultraløp”

- Dean Karnazes (1962 -), ultraløper.

De to første setningene er faktisk et kjent sitat av den tsjekkiske løpelegenden Emil Zátopek, som tok gull på 5000 m, 10 000 m og maraton under OL i 1952. Men ultraløperen Dean Karnazes syntes det manglet en tilføyelse om det man møter på den andre side av maratonens 42,2 kilometer.

“Shut up legs!”

- Jens Voigt (1971 -), sykelrytter.

Den karismatiske tyske sykkelrytteren Jens Voigt hadde de siste årene av karrieren ordene «Shut up legs!» skrevet på sykkelen. Sitatet stammer fra et intervju der en journalist spurte Voigt hvordan han orket å fortsette sykkelrittet når han var så sliten. Jo, forklarte han, når beina begynte å murre, fortalte han dem bare at de skulle holde kjeft og gjøre det de fikk beskjed om.

Jens Voigt
Utrettelig tysker:

Jens Voigt

© Aktiv Træning

“Jeg setter meg ikke inn i noen tidsmaskin!"

- Marvin Barnes (1952 - 2014), basketballspiller.

Marvin «Bad News» Barnes kjente åpenbart ikke til konseptet med tidssoner. I hvert fall nektet basketballspilleren å gå om bord da han fikk vite at lagets fly ville lette fra Louisville klokka 09.00 og lande i St. Louis 08.59. Han leide en bil og kjørte hjem i stedet.

"En løper kan ikke løpe med penger i lommene. Han må løpe med håp i hjertet og drømmer i hodet"

- Emil Zátopek (1922 - 2000), løper.

“Jeg har brent mer enn 9000 forsøk i karrieren. Jeg har tapt nesten 300 kamper. 26 ganger har jeg bommet da det var opp til meg å score det Avgjørende poenget. Jeg har feilet igjen og igjen i livet. Og det er derfor jeg har pppnådd suksess”

- Michael Jordan (1963 -), basketballspiller.

Michael Jordan
"The Greatest of all time:"

Michael Jordan

© Aktiv Træning

“Pin deg, din gris!”

- Udo Bölts (1966 -), sykelrytter

Med ordene «Quäl dich, du sau!» prøvde sykkelrytteren Udo Bölts under Tour de France i 1997 å hjelpe sin utslitte kaptein Jan Ullrich opp Alpe d’Huez.

“Mange mennesker sier at jeg er verdens beste kvinnelige fotballspiller. Det tror jeg ikke. Og derfor blir jeg kanskje det en dag”

- Mia Hamm (1972 -), fotboldspiller

Amerikanske Mia Hamm var den første kvinnelige superstjernen i fotball. Hun rakk å spille 275 A-landskamper for USA og score hele 158 mål før hun la støvlene på hylla.

Mia Hamm
Kvinnelig superstjerne:

Mia Hamm

© Aktiv Træning

“Og la dette være en lekse til alle: Ingen slår Vitas Gerulaitis 17 ganger på rad”

- Vitas Gerulaitis (1954 - 1994), tennisspiller. 

Den fargerike tennisspilleren med tilnavnet «Den litauiske løven» hadde tapt 16 kamper på rad for Jimmy Connors, men så i 1979 – i hans 17. forsøk – lyktes han endelig å vinne. Men kommentaren i seiersrusen holdt ikke helt stikk. For Gerulaitis tapte 17 ganger på rad for en annen av datidens store tennisstjerner, Björn Borg.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: