Mann på romaskin

Hard kondistrening er best å ta som avslutning på styrketreningen, da du ellers kan risikere å være for sliten til å ta teknisk krevende styrkeøvelser.

© Foto: iStock

Kan man trene styrke og kondisjon samme dag?

Vil resultatene av styrketreningen bli dårligere hvis man trener kondisjon på tredemølla eller i romaskinen samme dag som man trener styrke?

9. februar 2022 av Redaktionen

Det er ikke skadelig å trene styrke og kondisjon samme dag, men om det er særlig lurt, avhenger av målet ditt med treningen. Trener du bare for å holde kroppen sunn og frisk, eller du vil forbrenne flere kalorier i løpet av treningsøkta, er det ikke noe i veien for å trene begge deler i samme treningsøkt.

Men hvis målet ditt med treningen derimot er å bli så kraftig og full av muskler som mulig, er det en annen sak. Flere studier peker på at kondisjonstrening i sammenheng med styrketrening virker hemmende på styrke- og muskelveksten, spesielt hos erfarne styrkemosjonister. I en perfekt verden er det derfor best å holde de to treningsformene adskilt av en lengre pause.

Det kan for eksempel gjøres ved at du trener styrke om morgenen og kondisjon om kvelden – eller aller best: trener styrke og kondisjon på ulike dager. Hvis du ikke har tid eller mulighet til det, er det noen ting du bør være påpasselig med. 

Styrke og kondisjon i samme økt

Prioriter

Har du mest fokus på styrketrening, bør den ligge før kondisjonstreningen. Hvis ikke risikerer du at kroppen er sliten når du skal i gang med å løfte vekter.

Velg smart

Ikke-vektbærende trening som sykling og roing ser ikke ut til å påvirke styrkeresultatene like mye som løping.

Gjør det kort

Jo lengre tid kondisjonstreningen varer, jo større negative effekter kan det ha. Unngå derfor veldig langvarig og hyppig kondisjonstrening hvis du først og fremst har fokus på å få større muskler.

Hva betyr begrepet anaerob? Les her hvorfor du bør trene anaerobt. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: