© Getty Images

De 5 beste rådene for å optimere løpeformen

Vil du bli en raskere og mer motivert løper? Her er de beste tipsene fra I FORM og Aktiv Trening.

14. april 2021 av Benjamin Creative for Wype

Har kondisjonen din nådd et platå, og har du problemer med å holde i gang løpegnisten? Da er det hjelp å få. 

Vi har bladd gjennom I FORM- og Aktiv Trening-magasiner i Wype-appen for å velge ut de beste tipsene til hvordan du blir en bedre, raskere og mer motivert løper. 

1. Sørg for at du har optimale løpesko

Det er viktig at skoene passer til kroppen og løpestilen din, og at de ikke er for gamle. Løpesko har begrenset holdbarhet, for etter 800–1000 kilometer vil mellomsålen være flattrykket. Skoene gir ikke lenger det fjærende kicket som da de var nye, og de vil heller ikke dempe støtene som sendes gjennom kroppen. Bytt derfor løpesko i tide, og få hjelp til å velge riktig type. 

Aktiv Trening nr. 9/2020 

2. Ikke hopp over intervallene

Den erfarne løpecoachen Martin Kreutzer opplever ofte at mange trener for ensidig og bare løper moderat lange turer i middels hardt tempo. Dette gir en middels løpeform som stagnerer fordi det ikke er variasjon. Han anbefaler en blanding av lange, langsomme løpeturer og korte, harde turer. Hvis du vil bli en raskere løper, er det ingen vei utenom intervalltreningen. Selv om det er hardt, er det nødvendig for å oppnå forbedringer. 

I FORM nr. 11/2018 

3. Sett deg et tilstrekkelig ambisiøst mål 

Løpecoach Martin Kreutzer opplever at mange ikke setter seg ambisiøse mål. Hvis du ikke har en plan eller noe du ønsker å oppnå, er det lettere å droppe treningen fordi den egentlig ikke er nødvendig. Har du derimot et ambisiøst mål, som å løpe en ekstra lang distanse og du er usikker på om du klarer det, så MÅ du trene jevnlig for å nå målet.

I FORM nr. 11/2018 


© Getty Images

TIPS!

Vil du ha tilgang til masse kvalitetsinnhold om trening og velvære på Wype, kan du akkurat nå prøve 2 måneder for 0 kroner her. 

4. Fyll på med styrketrening

Styrketrening er perfekt som tilleggstrening hvis du vil komme i bedre form. Styrketrening kan forebygge skader og gjøre senene mer elastiske og leddene mer stabile, slik at du løper lettere og mer effektivt. Utallige undersøkelser de siste årene viser at styrketrening kan gjøre deg bedre på en rekke av de punktene som skaper en god løper.

Aktiv Trening nr. 9/2020 

5. Få deg en løpevenn

Hvis det er tungt å komme seg av gårde, kan redningen være en løpevenn. Med en fast avtale er det vanskeligere å avlyse, og en løpevenn kan dessuten styrke motivasjonen din og presse deg litt. Det viser en undersøkelse hvor 14 testpersoner ble satt til å løpe 10 kilometer i to omganger – først alene og deretter sammen med andre. Tidene ble bedre når de løp sammen og presset hverandre, og de bevarte også en bedre innstilling underveis. 

I FORM nr. 14/2020 

Få tilgang til flere løbetips på Wype

Med et Wype-abonnement kan du få tilgang til flere råd, øvelser og tips innen trening. I appen kan du nemlig sveipe gjennom I FORM- og Aktiv Trening-magasiner, og du får også tilgang til mange andre ledende magasintitler, som BO BEDRE. Se mer her. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: