SLIK GJØR DU: Vær helt i ro. Sett to fingre på håndleddet eller halspulsåren, og press lett. Bruk stoppeklokken, og tell antall slag på 15 sekunder. Gang med fire, og du har antall pulsslag i minuttet.

Kan jeg teste formen uten blodsmak?

Jeg gidder ikke å løpe meg i senk med Cooper-testen. Kan jeg teste formen på andre måter?

Ja, "hvilepulstesten" er en glimrende testmetode som gir en god pekepinn om formen. Og du slipper å slite – testen kan gjøres mens du ligger på sofaen.

Generelt kan man si at jo lavere hvilepuls, desto bedre form. Hvilepulsen varierer likevel mye fra person til person, så du kan ikke umiddelbart sammenligne deg med treningsmakkeren. Men som en tommelfingerregel ligger en vanlig hvilepuls mellom 60 og 80.

Profesjonelle utholdenhetsutøvere som for eksempel sykkelryttere og langrennsløpere kan faktisk ha en hvilepuls helt ned mot 30. Av dagens langrennsutøvere har for eksempel Øystein Pettersen en hvilepuls på 30 og Eirik Brandsdal 31. Og den femdobbelte Tour de France-vinneren Miguel Indurain ble kjent for en hvilepuls på 28!

Det aller beste er å bruke hvilepulstesten før, under og etter en treningsperiode på 2–3 måneder, slik at du får løpende oversikt hvor mye formen utvikler seg. I denne sammenhengen er det viktig å måle pulsen når du er helt i ro, helst før du står opp om morgenen. Og for å få tallet så nøyaktig som mulig kan du måle hvilepulsen to dager i trekk og regne ut gjennomsnittet.

Når hvilepulsen synker, skyldes det at hjertet er blitt sterkere og dermed kan sende ut mer blod i kroppen per slag. Metoden passer i prinsippet for alle typer mosjonister, men virker best på relativt utrente og de som er i middels form.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: