Kondisjonstall, løper, løpebane
Kondisjonstall

Regn ut kondisjonstallet ditt

Regn ut kondisjonstallet ditt

Er du i god form? Mål kondisjonstallet ditt for å finne ut av det. Her kan du lese vår store guide om kondisjonstall, og finne ut hvordan du måler ditt tall og hva du kan bruke det til.

22. januar 2020 av Redaktionen

Er du i god form? Mål kondisjonstallet ditt og finn det ut. Les Aktiv Trenings guide til kondisjonstall, se hvordan du måler og hva du kan bruke det til.

Spørmål og svar 
Hva er et kondisjonstall?
Slik finner du lettest kondisjonstallet ditt
Hva er et bra kondisjonstall?
Hva kan du bruke ditt kondisjonstall til?
Slik forbedrer du kondisjonstallet ditt
Kondisjonstallet mann
Kondisjonstallet kvinne

Hva er et kondisjonstall?

Et kondisjonstall forteller noe om hvor mye oksygen kroppen kan ta opp, transportere rundt og forbruke i forhold til egen vekt. Grunnen til at oksygenopptak er viktig i forhold til kondisjonen, er at jo mer oksygen kroppen er i stand til å ta opp, desto mer energi kan den produsere. En større energiproduksjon medfører at du kan klare en høyere arbeidsintensitet. Vekten spiller imidlertid også en rolle, for det krever mer energi å flytte en tung kropp enn en lett.

Når du skal beregne kondisjonstallet, må du derfor vite kroppens maksimale oksygenopptak og deretter dele den med kroppsvekten. 

Slik finner du lettest kondisjonstallet ditt

Det finnes ulike metoder for å finne kondisjonstallet, men en av de mest brukte er den såkalte Cooper-testen.

Kondisjonstall: Cooper-testen

Denne type test går ut på at du skal løpe så langt som mulig på 12 minutter. Deretter måler du distansen du har tilbakelagt, og ut fra det kan du finne fram til ditt estimerte kondisjonstall.

Cooper-testen blir som oftest brukt av løpere, men det finnes også andre metoder for beregning av kondisjonstall, der du ikke trenger å løpe. En slik metode er Åstrands steptest.

Kondisjonstall: Åstrands steptest

Med Åstrands steptest kan du måle kondisjonstallet ditt hjemme i stua. Det eneste du trenger er en krakk eller en benk på cirka 40 cm i høyden og eventuelt en pulsklokke.

Slik utføres Åstrands steptest:

  • Vei deg før testen slik at du vet hva du veier.
  • Sett venstre fot på krakken. Gå helt opp på den med begge bein. Gå ned igjen og bytt bein.
  • Det er viktig at du går opp på krakken 30 ganger per minutt. Det rette tempoet er avgjørende for testens nøyaktighet, så øv deg gjerne på tempoet før du tar testen.
  • Etter fem minutter uavbrutt jobbing i riktig tempo, leser du av pulsklokka eller teller pulsslag i 10 sekunder og ganger resultatet med 6.
  • Sett deretter inn vekta og den pulsen du har målt i skjemaet under. 
Åstrands steptest.
Formel for utregning av kondisjonstall med Åstrands steptest.

Hva er et bra kondisjonstall?

Kort fortalt tilsvarer et høyt kondisjonstall en god kondis. Når kondisjonstallet er høyt, kan du være fysisk aktiv over lengre tid og med høyere intensitet. For menn rundt 30 år betraktes et kondisjonstall på over 45 som bra. For kvinner på samme alder skal det være over 40. Eliteutøvere har som regel et kondisjonstall over 70, og noen av de høyeste tallene som er målt er over 90. 

Hva kan du bruke kondisjonstallet til? 

Når du kjenner ditt, kan du bruke det til å sette deg nye mål. Som løper kan du for eksempel trene for å oppnå et høyere kondisjonstall, og på den måten bli i stand til å løpe lenger i et høyere tempo. Kondisjonstallet er også en indikator for den generelle helsa. Risikoen for sukkersyke og hjerte- og karsykdommer er klart mindre hos de som har et høyt kondisjonstall. 

Slik forbedrer du kondisjonstallet ditt

Som nevnt så regner du ut kondisjonstallet ved å dele maks oksygenopptak med kroppsvekten din.

For å oppnå et høyere kondisjonstall er det to ting du kan gjøre: Du kan øke maks oksygenopptak og gå ned i vekt. Maks oksygenopptak forbedres best med hard intervalltrening der du presser kretsløpet maks i 1x10 minutter med ett minutts pause mellom hvert intervall.

Det er imidlertid ikke alle som klarer å øke kondisjonstallet like lett. Kondisjonstallet er til en viss grad genetisk bestemt, og det synker med alderen. Generelt kan man også si at store personer vil slite mer med å oppnå et høyt kondisjonstall sammenliknet med mindre personer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: