Kvinne og menn i romaskin
© iStock

Slik flyr du av gårde i romaskinen

Tre tips: Unngå de klassiske nybegynnerfeilene, og få maks utbytte av det effektive apparatet.

19. januar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Det er to klassiske nybegynnerfeil som gjør at trening i romaskinen kan virke unødig hard. Den ene er å tro at man primært skal bruke armene, mens det faktisk er beina som skal gjøre mesteparten av jobben.

Den andre feilen er å stille inn motstanden altfor høyt, slik at det tilsvarer å tråkke på det aller tyngste giret på en sykkel, og da trøttes musklene raskt ut. 

Tre tips som gir deg en god økt i romaskinen:

  1. Still inn maskinen:

     Still fotstøttene litt opp eller ned, slik at stroppen kan spennes over fotryggen. Sett belastningen på svinghjulet til 3–4 på skalaen fra 1 til 10. Kalibrer maskinen ved å stille inn såkalt drag factor: Trykk på ”menu”, ”more options” og ”display drag factor”. Ro i noen sekunder til skjermen viser maskinens drag factor. Juster motstanden på svinghjulet, slik at faktoren ligger på 110. 
  2. Tenk teknikk: I et rotak er det beina som skal stå for mesteparten av arbeidet. Begynn taket med loddrette legger og strake armer. Spark fra mens du holder ryggen stabil ved å spenne kjernemusklene. Når håndtaket er forbi knærne, begynner du gradvis å dra med armene til håndtaket når solar plexus. Strekk armene, len deg framover, og kjør setet tilbake til startposisjonen igjen. 

  3. Roprogram: Varm rolig opp i 10–15 minutter med cirka 20–22 tak i minuttet. Legg eventuelt inn 2–3 x 10 harde tak for å få i gang kroppen. Velg et forhåndsinnstilt program på maskinen, eller lag ditt eget basert på tid eller distanse. Mange løpe- og sykkelprogrammer kan lett overføres til romaskinen, for eksempel 3 x 1000 meter med 3 minutter pause. Finn en kadens du kan holde med god teknikk. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: