Virker ikke trening på deg? Dette kan være årsaken

Har ikke treningen noen effekt, er du kanskje en non-responder. Den gode nyheten fra forskerne er at du kan bli en responder ...

11. januar 2017 av Jesper U. Larsen

Det kan ta piffen fra alle, hvis man ikke merker noe framgang til tross for at man trener flittig og etter boka. 

Personer som ikke reagerer på trening er kjent som non-responders, og nå har kanadiske forskere gode nyheter til de uheldige. Du kan nemlig være non-responder i en treningsform, men en responder i en annen. Hvis du får for lite ut av treningen, er det altså ingen grunn til å gi opp - kanskje du bare trenger å bytte treningsform. 


Slik foregikk forsøket

21 menn og kvinner ble, etter grundige målinger av deres fysiske form, satt til å gjennomføre to veldig forskjellige treningsforløp, begge varte i tre uker. 

I det ene forløpet var fokus på utholdenhetstrening, der deltakerne fire ganger i uka trente på en kondisjonssykkel ved moderat tempo. I det andre forløpet skulle deltakerne trene HIIT, korte, høyintensive intervaller, fire ganger i uka

Store individuelle forskjeller

Begge forløpene ga samlet sett gode resultater. Men når forskerne så nærmere på tallene, var det store individuelle forskjeller. 

Omtrent en tredel av deltakerne hadde ikke fått noe særlig ut av utholdenhetstreningen, og like mang hadde gjennomført HIIT uten nevneverdig effekt. Men alle hadde hatt framgang med minst en av de to treningsformene. 

Forskerne konkluderer med at trening virker på alle - så lenge man finner den rette treningsformen. 

Kilde: PLOS ONE 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: