kvinne måler kondisjon på en tredemølle
VO2 maks

Den mest nøyaktige måten å få målt VO2 maks på, er ved å løpe så fort man kan på en tredemølle mens du får målt oksygenopptaket. 

© Foto: iStock

VO2 maks: Bli mindre andpusten med bedre oksygenopptak

Det finnes mange sentrale begreper det er lurt å kunne hvis man vil forstå hvordan og hvorfor treningen fungerer som den gjør. Her ser vi nærmere på VO2 maks, også kjent som maksimalt oksygenopptak. Det sier noe om din generelle helse og hvor god kroppen din er til å prestere i utholdenhetsidretter.

21. september 2022 av Christian Thestrup

Hva betyr VO2 maks?

VO2 maks står for volum (V), oksygen (O2) og maksimalt. Oversatt til norsk betyr det den maksimale mengden oksygen musklene dine er i stand til å ta opp, og det er viktig. Når du anstrenger deg – for eksempel løper, sykler eller går på ski – får musklene dine energi fra oksygenet du trekker inn i kroppen. Jo mer oksygen vi kan ta opp, jo mer energi kan musklene våre omsette, og jo raskere og lengre kan vi løpe, sykle eller gå på ski. 


BONUS: Sledehunder har fått målt VO2 maks på over 200.

Har alderen betydning for VO2 maks?

Ja. Kroppens evne til å ta opp oksygen går ned med alderen. De fleste er på topp på slutten av 20-årene eller starten av 30-årene, før det maksimale oksygenopptaket begynner å falle – noen ganger med et helt poeng i året. Men det er bare hvis du ikke aktivt gjør noe med det. Du kan fint vedlikeholde – og til og med øke – oksygenopptaket selv om du blir eldre. 

Er VO2 maks og kondisjonstall det samme?

Ja, men det krever litt forklaring. Man snakker både om det absolutte maksimale oksygenopptaket og det relative maksimale oksygenopptaket. Det absolutte VO2 maks er den maksimale mengden oksygen du kan ta opp på et minutt, og måles i milliliter. Men når man sammenligner oksygenopptaket hos ulike mennesker, gir det imidlertid bare mening å snakke om det relative VO2 maks, og det er dette tallet som er kjent som kondisjonstallet, som du kanskje kjenner fra treningsklokka. 

Slik regner du ut kondisjonstallet

Du regner ut kondisjonstallet ved å ta ditt absolutte VO2 maks og dele det på kroppsvekten. Nettopp vekten er en viktig faktor. En tung idrettsutøver kan ha skyhøyt oksygenopptak, men nettopp fordi det brukes i en stor kropp, ender kondisjonstallet i den mer «menneskelige» enden av skalaen. Vekten har derfor stor innvirkning på kondisjonstallet. Her er tre tenkte eksempler på utøvere og deres absolutte og relative VO2 maks: 

Utregning av kondisjonstallet, VO2 maks
Slik regner du ut kondisjonstallet© Illustrasjon: Aktiv Trening

Hvordan forbedrer man VO2 maks?

Ditt maksimale oksygenopptak reagerer kort fortalt på hvordan du trener og lever. Hvis du vil forbedre kondisjonstallet, er det to primære steder du kan sette inn støtet.

1. Motoren din blir større og sterkere av at du bruker den. En god vei til å økeoksygenopptaket er derfor å bruke en del tid på høyintensiv trening, og da er spesielt korte intervaller med høy fart og høy intensitet utrolig effektivt. 


2. Hvis du veier et par kilo for mye, er vekta et godt sted å rette fokuset. Det gir færre kilo å bære på, mer fart i skoene, høyere VO2 maks – og bedre helse. Hvis du bruker en klokke til å følge med på kondisjonstallet, bør du derfor huske å oppdatere vekta etter hvert som den utvikler seg. 

Har VO2 maks betydning for helsa?

Ja, i høyeste grad. I tillegg til å ha betydning for hvor fort og hvor lenge du for eksempel kan løpe, sier det maksimale oksygenopptaket også mye om din generelle helse. Et høyt VO2 maks betyr et sterkere hjerte og sunnere kretsløp. Dermed reduseres risikoen for blodpropp og hjertestopp, i tillegg til at blodtrykket og kolesterolnivået går ned. I tillegg reduseres risikoen for en rekke kreftformer og sannsynligheten for å få type 2-diabetes. 

 Mannlig løpetrener
Oksygenopptak eller vekttap?

Man kan forbedre kondisjonstallet ved å øke det maksimale oksygenopptaket eller gå ned i vekt. Størst forbedring skjer ved å gjøre begge deler. 

© Foto: iStock

Har menn og kvinner lik VO2 maks?

Menn har som regel høyere VO2 maks enn kvinner. Det skyldes først og fremst at menn har en fordel på grunn av fysikken. Menn har generelt større muskler, lavere fettprosent og større hjerter, som kan pumpe mer blod rundt i kroppen. I tillegg har menn større lunger, som kan ta opp mer oksygen. Det finnes selvfølgelig en masse kvinnelige idrettsutøvere som har høyere maksimalt oksygenopptak enn de fleste menn, men hvis du tar en mann og en kvinne som trener like mye, vil mannens VO2 maks som regel ligge cirka 20 prosent over kvinnens. 


BONUS: Musklene blir dårligere til å ta opp oksygen med alderen.

Hvordan kan jeg regne ut mitt VO2 maks? 

Du kan regne ut ditt VO2 maks på flere måter.

  1. Det mest nøyaktige er å bli testet i et laboratorium. Det foregår ved en slags løpetest på en tredemølle, der du blir presset til ditt ytterste mens du har på en maske som måler oksygenet du puster inn og ut. Testen varer som regel 10–12 minutter. 


  2. Det letteste er å bruke et treningsklokke. Mange klokker har i dag en VO2 maks-kalkulator, som bruker en avansert algoritme til å beregne kondisjonstallet. Når du løper, sammenligner den pulsen din med farten på en bestemt distanse, i tillegg til at den ser på parametere som kroppsvekt og alder. Forskning har vist at klokkene som regel ikke avviker mer enn fem prosent fra det som kan beregnes i et laboratorium. 


  3. Du kan også regne ut kondisjonstallet etter denne formelen: 15 x (makspuls/ hvilepuls). Har du en makspuls på 175 og en hvilepuls på 60, er kondisjonstallet ditt 44. Men denne metoden er litt upresis hvis du er i god form, og tar heller ikke hensyn til vekt. 

Visste du at...

... genene dine bidrar til å bestemme hvor god kondisjonen din er? Noen er født med naturlig høyt VO2 maks, mens andre er født med lavt. Men alle kan forbedre det med trening.

Hva er et bra VO2 maks?

Det avhenger av alder og kjønn. Det maksimale oksygenopptaket kan for eksempel variere fra 20 hos en utrent person til 90 hos en toppidrettsutøver. For kvinner i 40-årene regnes kondisjonstallet som høyt hvis det er over 40, mens det for menn må være over 43. Kvinnelige toppidrettsutøvere har ofte et kondisjonstall på over 70, mens mannlige på over 80. Genene spiller også inn, da noen er født med et lavt VO2 maks, mens andre er født med et høyt.

Kondisjonstall
Kondisjonstall© Grafikk: Aktiv Trening
Kondisjonstall
Kondisjonstall

Hvem har målt høyest VO2 maks? 

Det høyeste maksimale oksygenopptaket har som regel utholdenhetsutøvere innen langrenn, sykling og løping. I 2012 fikk den 18 år gamle norske syklisten Oskar Svendsen målt sitt VO2 maks til 97,5. Det skal være det høyeste som noensinne er målt. Blant kvinnene ryktes det at Therese Johaug skal ha målt rundt utrolige 82, men det er ikke bekreftet. Enn så lenge innehar maratonløperen Joan Benoit den offisielle rekorden. Da hun vant Chicago Marathon i 1985 på tiden 2.21.21, fikk hun målt VO2 maks til 78,6.

5 KJENTE UTØVERES VO2 MAKS

  • Bjørn Dæhlie, langrennsløper, Norge: 96 
  • Greg LeMond, sykkelrytter, USA: 92,5
  • Killian Jornet, løper, Spanien: 92
  • Eliud Kipchoge, løper, Kenya: 78
  • Bente Skari, langrennsløper, Norge: 76 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: