Kroppens eget kjølesystem

Kroppen kjemper en hard kamp for å holde kjernetemperaturen i sjakk når du trener i sterk varme. Her ser du hvordan den reagerer:

Hjernen

Hjernen produserer varme, og på samme måte som musklene, kvitter den seg med varmen via blodet. Blodet fører varmen tilbake til kroppskjernen og videre ut til huden, der det avkjøles. Hjernen får også blod fra kroppskjernen. Hvis kjernetemperaturen er for høy, vil blodet bli varmere og varmere, og hjernen ender med å overopphetes. Sentralnervesystemets evne til å aktivere musklene reduseres, og til slutt må du stoppe helt. I verste fall vil hjernen ”koble ut”. Det skjedde blant annet for den sveitsiske maratonløperen Gabriella Andersen, som nærmest passerte målstreken på autopilot under OL i 1984.

Kroppskjernen

Kjernetemperaturen er et uttrykk for kroppstemperaturen, ganske enkelt. Det er den du måler med et vanlig febertermometer. Det er avgjørende både for prestasjonsnivå og komfort at kjernetemperaturen ikke blir for høy. Under normale værforhold er du i stand til å stabilisere kjernetemperaturen på 38 grader når du trener. Hvis du trener når det er varmt, blir du ikke kvitt musklenes overskuddsvarme, og kjernetemperaturen stiger til over 38 grader. De fleste mennesker vil ikke kunne fortsette å trene eller utføre fysisk arbeid når kjernetemperaturen stiger til over 40 grader. Hvis du likevel gjør det, blir du rammet av heteslag.

Huden

For å unngå at kjernetemperaturen blir for høy, må du kvitte deg med overskuddsvarmen. Det skjer ved at varmen føres fra kroppskjernen via blodbanen og ut til huden. Her avgis varmen til omgivelsene i et forsøk på å holde kjernetemperaturen stabil. Kroppsvarmen avgis blant annet gjennom svette, da den fordampende væsken kjøler huden. Jo varmere det er og jo hardere du trener, jo mer blod trenger huden for å kvitte seg med varmen og holde kjernetemperaturen i balanse. Ved normal temperatur bruker huden 1–2 liter blod per minutt til å kvitte seg med varmen under trening. Hvis det er svært varmt, går det med opptil fire liter blod til avkjøling. Dermed får musklene for lite blod, kretsløpet belastes, pulsen øker og det blir vanskeligere å trene hardt.

Musklene

Når du slapper av hjemme i sofaen, er kroppstemperaturen 37 grader. Hvis du reiser deg og løper en tur, produserer musklene cirka tyve ganger så mye varme per minutt som ved hvile. Bare en liten del av denne varmen transporteres direkte fra musklene og ut til huden, der den frigis til omgivelsene. Mesteparten føres tilbake fra musklene til kroppskjernen via blodet. Dermed er musklene i ferd med å varme opp kroppskjernen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: