© Andreas Mikkel

10 praktiske tips for å komme i gang

Du bygger opp grunnformen, transporttiden forvandles til treningstid og du møter mer opplagt på jobb.

2. juni 2010 av Birgitte Aabo

Få ti praktiske tips for å komme i gang.

1. Utnytt våren

Våren er det beste tidspunktet å begynne å sykkelpendle på. Uansett om du bor på landet eller i byen, kan du legge opp en rute som gir deg mulighet til å nyte den spirende våren mer intenst enn hvis du dumper ned i bilsetet eller setter deg på tog og buss. Sykkelpendlerne er enige om at humøret får et løft når de har tråkket seg til jobben om morgenen.

2. Bruk den sykkelen du har

Bruk den sykkelen du har, for å komme i gang med å sykle til jobb, selvfølgelig med mindre den er helt vrak. En racersykkel vil gi deg mer kjøreglede, men tidsmessig er det en begrenset gevinst, og det er absolutt ingen forutsetning for å komme i gang - du sykler fint selv lange distanser på en hybrid eller terrengsykkel.

3. Sykkelklær

Riktig utstyr er alltid viktig, men i første omgang skal du bare opp på sykkelen og kjenne om det er noe for deg. Du behøver ikke å kjøpe spesielle klær og kan eventuelt bruke løpetøy. Hvis du skal sykle mye, vil det allikevel være godt å ha et par sykkelbukser med pute.

4. Begynn rolig

Hvis du allerede trener og er vant til å bruke sykkelen, får du ikke problemer med å sykle til og fra jobb. Sykling er en skånsom, ikke vektbærende mosjonsform, og velges ofte av for eksempel løpere med skader. Men ta det med ro i begynnelsen for sikkerhets skyld, til du merker hvordan kroppen reagerer.

5. Fordel mosjonstiden

Selv om det føles uoverkommelig å begynne med sykkelpendling fordi du har små barn som skal følges til barnehage og skole, bør du ikke avskrive muligheten med en gang. Mange par skaffer hverandre rom for mosjon ved å veksle på å ha hente/bringe-dager.

6. Ryggsekk

En av de investeringene du som sykkelpendler raskt får bruk for, er en praktisk sykkelryggsekk. Det er nesten umulig å sykle til og fra jobb uten noen form for bagasje, selv om du er forutseende nok til å legge igjen et klesskift på jobben dagen før. Kjøp en ryggsekk som er vanntett, slik at du slipper å bekymre seg om papirer og pc. Det er også en god idé å ha med en ekstra sykkelslange og en minipumpe i sekken.

7. Penger å spare

Det er mange fordeler ved å sykle fremfor å ta bilen eller toget. En av dem er at du sparer penger. Det kan være motiverende å regne ut hvor mange det dreier seg om, og legge pengene til side - kanskje til fint ekstrautstyr.

8. Rutevalg

Finn et detaljert kart over lokalområdet, for eksempel på nettet, og gå gjennom mulige ruter, snarveier og utfordringer i form av stigninger. Ofte finnes det mindre trafikkerte og grønnere ruter som sparer deg for eksos og trafikk - og som gjør turen hyggeligere.

9. Noen å ta følge med

Kanskje du har en kollega eller nabo som du kan slå følge med det meste av veien? Det forplikter å ha en avtale, samtidig som dere kan bruke hverandre som treningspartnere. Dere kan for eksempel bytte på å bestemme farten og utfordre hverandre. Kanskje ender dere opp i en større gruppe sykkelpendlere som tar den samme turen hver dag.

10. Øyekontakt

Tett trafikk krever stor oppmerksomhet fra alle trafikanter. Du blir tvunget til å avpasse hastigheten for din og andres sikkerhet. Erfaringene sier at det er best å kjøre selvsikkert og tydelig signalisere hva du har tenkt å gjøre - og fremfor alt sørge for å ha øyekontakt med de andre trafikantene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: