Mænd på cykel, Cykler, Spurt, Træt, Sommer
© Andreas Mikkel Hansen

12 tips til ditt livs sykkelsommer

Vi har samlet 12 effektive tips som gir inspirasjon til en fantastisk sykkelsesong.

1. juli 2022

Enten du foretrekker landeveis- eller terrengsykling, er det om sommeren du trener mest, når dagene er lange og lyse.

Kjør i motsatt retning

Hvis du alltid sykler den samme ruten, kan du prøve å sykle samme vei i motsatt retning. Da vil du oppdage at du får en helt ny opplevelse. Vinden kommer fra nye retninger, bakkene er nye og annerledes, og selv svingene føles helt nye og utfordrende.

Trå til med én fot på pedalen

Sykling med ett ben er en effektiv øvelse for å trene tråkk og øke benstyrken. Slik gjør du: Du kan enten velge deg en bakke eller kaste et blikk på klokken og ta tiden i ett minutt. Velg et middels tungt gir. Løsne den ene foten fra pedalen, og la den henge løst bakover. Når du tråkker med bare ett ben, tvinger du det aktive benet til å jobbe hardere, og du styrker både muskelfibre og sener. Etter ett minutt bytter du ben. Husk å konsentrere deg om å ha et rundt tråkk, og unngå å hugge med overkroppen eller "hjelpe til" med armene. Velg eventuelt et lettere gir, slik at du utfører øvelsen riktig.

Meld deg på et mosjonsritt

Det finnes mengder av morsomme og utfordrende sykkelritt, enten du foretrekker racer- eller terrengsykkel. Det gjelder bare å finne en distanse som passer treningsmengden din, og melde seg på. Dermed har du også et konkret mål med treningen.

Hvile er like viktig som trening

Sykkelturene er viktige. Det er likevel når du ligger på sofaen og slapper av, at kroppen restituerer og blir sterkere. I takt med at du sykler mer og hardere i sommermånedene, er det også viktig at du får tilstrekkelig hvile. Musklene slapper av når du ligger på sofaen, og avfallsstoffene som hoper seg opp under treningen, transporteres bort og skilles ut.

kvinne og mann på sykkel

Prøv en liten BMX-sykkel

Varier treningen med et besøk på en BMX-klubb. På den lille spesialsykkelen får du trent opp eksplosiviteten i musklene, og de korte øktene gir super kondisjonstrening. Samtidig får du jobbet med teknikken på de snirklete banene.

Husk å bygge opp grunnformen

Hvis bena fortsatt føles tunge etter den lange vinterpausen, kan du bruke de lange lyse dagene til mengdetrening. Pass på at du ikke tar deg helt ut på disse langturene. Finn i stedet et jevnt og godt tempo som du er i stand til å holde hele veien.

Bruk jobbreisen til mengdetrening

Hvis du synes det er vanskelig å få tid til de timelange treningsturene, kan du bruke pendlertrikset og ta racersykkelen til og fra jobb. I tillegg til de ekstra treningsøktene gjør to kortere treningsøkter per dag at forbrenningen blir høyere.

Unn deg litt godt utstyr

Det er ingenting som løfter motivasjonen mer enn blanke og fine dingser og ting. Er du på et stramt budsjett, kan du nøye deg med små ting som gjør mye, men koster lite. Et nytt styrebånd koster for eksempel et par hundrelapper. Vil du unne deg litt mer, kan du kjøpe et sett lettere hjul fra ca. 3500 kroner. Det løfter sykkelgleden til nye høyder.

Unngå koseturene

Pass på at ikke treningsturene blir ren kos der du verken får opparbeidet det tempoet eller den intensiteten du trenger for å bygge opp muskelstyrken og få bedre kondisjon. Konsentrer deg i stedet om å gjøre sykkelturen til en treningstur der du spurter opp bakkene og til tider setter farten kraftig opp på flatmark.

mann på sykkel på grusvei

Mål kilometerne med GPS

Den tradisjonelle sykkelklokken med magnet og ledning er forlengst forbikjørt av GPS-baserte løsninger. Nå får du glimrende klokker med GPS for en rimelig penge, og de forteller nøyaktig hvor og hvor langt du sykler. Ofte får du også presis informasjon om høydemeter, kadens og annet.

Ta forholdsregler mot pollenallergi

Man regner med at så mange som 1,5 million nordmenn i dag sliter med astma eller allergi, og pollen er et alvorlig problem for svært mange. Men det finnes mottiltak: Bruk briller når du sykler, slik at du unngår å få så mye pollen i øynene. Vask og skyll håret, der det samler seg mengder av pollen. Tørk sykkelklærne innendørs, der det er langt mindre pollen i luften. Smør et tynt lag vaselin under nesen – det fanger opp en del av det pollenet du ellers ville pustet inn.

Bland energidrikken selv

Det er både billig og enkelt å blande sin egen energidrikk, som du kan drikke både under trening og når du har kommet hjem. Bare husk å tilsette litt salt. Du mister nemlig en god del salt og mineraler via svetten. En frisk og god energidrikk kan i all enkelhet se slik ut:

saft fra 3 app elsiner 1 liter vann 1 knivsodd salt

Filtrer eventuelt drikken gjennom en sil.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: