Justering av både høyde og vinkel på setet er helt avgjørende. La gjerne sykkelbutikken hjelpe deg.© Colourbox

8 gode råd for en smertefri sykkeltur

Bena pumper rytmisk og sykkelen glir stille gjennom et idyllisk landskap. Det er vindstille, og kveldssolen kaster lange skygger over en øde landevei. Det hadde vært den perfekte sykkeltur, hvis det ikke hadde gjort så forbannet vondt bak.

16. april 2019 av Lasse Lyhne

En smertefri sykkeltur

Setesmerter kan gjøre sykkelturen til en pest, men problemene er lette å unngå hvis du følger rådene på denne siden.

1. Bygg opp langsomt 

På samme måte som at resten av kroppen må venne seg til trening, må også setemusklene trenes gradvis over lang tid. Hvis du begynner med en flere timer lang sykkeltur, ber du om ømme muskler og kanskje også sår i baken. Gi deg når du kjenner at du får vondt. Det gir seg gjerne i løpet av et par dager. Derfra øker du gradvis tiden på sykkelsetet.

2. Vipp setet  

En liten justering av setevinkelen på setepinnen kan gjøre underverker. Hva som er den perfekte stillingen er individuelt, men mange trives med et horisontalt sete, så finn frem vateret. Unngå i hvert fall å vippe setet oppover.

3. Juster setet  

Noe av det viktigste når du skal unngå setesmerter, er å sørge for riktig setehøyde. Hvis det er for høyt, blir du sittende og vagle frem og tilbake, og det sliter virkelig på baken. Setet skal være justert slik at kneet er lett bøyd når du sitter på sykkelen med pedalen i nederste stilling. Du kan også bruke en formel som sier at avstanden fra krank til sete er skrittlengden ganger 0,883. Få eventuelt hjelp i sykkelbutikken.

4. Bytt stilling 

Hvis du hele tiden sitter i samme stilling på setet, belaster du også de samme punktene. Flytt deg litt fremover og bakover på setet for å fordele trykket. Du kan også kjøpe et ekstra langt sete som gir flere variasjonsmuligheter.

5. Reis deg opp 

Setesmerter skyldes at sittestillingen blokkerer blodtilførselen til setemusklene. Reis deg opp hvert 10. eller 15. minutt, selv om det ikke er motbakke, for å få fart på blodtilførselen til de ømme punktene. Det er for øvrig også bra for ryggen, siden man får løst opp musklene.

6. Tren truseløst

Du er nødt til å droppe underbuksene når du sykler. Bomullsunderbukser blir fuktige, de krøller seg og gnager og legger seg i store folder som virkelig kan øke presset på de mest utsatte punktene.

7. Smøring 

Mye av smertene oppstår fordi baken og lårene gnis mot setet. Det finnes imidlertid en rekke kremer som motvirker akkurat dette problemet. Det virker kanskje litt merkelig og kanskje ikke særlig maskulint å smøre stumpen med krem, men det virker. Det finnes også spesielle typer plaster som kan festes på de utsatte stedene.

8. Vask sykkelbuksene 

Et par uvaskede sykkelshorts er en bakteriebombe som øker risikoen for infiserte sår betydelig. Derfor bør du vaske sykkelbuksene hver gang du har brukt dem, og la være å sitte for lenge i de svette buksene etter trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: