Mann på sykkel

Aerodynamikk gir wattbesparelser på sykkel

© Foto: iStock

Bli mer aerodynamisk på sykkelen

Syklist og ingeniør Martin Toft Madsen gir fire råd til hvordan du blir mer aerodynamisk på sykkelen.

4. desember 2021 av Redaktionen Martin Toft Madsen, cykelrytter, ingeniør og indehaver af virksomheden Zero Drag Lab

Luft er din største motstanderen på sykkelen. Tråkker du 300 watt, bruker du 255 av dem på å bryte vinden. Tenk derfor aerodynamikk. Hver watt du sparer, tilsvarer cirka 0,1 sek. per km. Henter du 30 watt på aerodynamiske tiltak, sykler du altså 2 min. og 30 sek. raskere på en 50 km-tur. 

Øv på stillingen på sykkelen

Kroppen din bryter cirka 70 prosent av vinden, så vil du bli mer aerodynamisk, gir det mye mer å jobbe med stillingen på sykkelen enn å kjøpe for eksempel et aerodynamisk styre. Det gjelder å sitte kompakt og flatt. Øv deg når du sykler intervaller, og tren også opp smidigheten på bakside lår og rumpe. Hold albuene inne, og samle knærne, slik at de går langs rammen og ikke peker utover. 


Kle deg stramt

Det stramme tøyet proffene sykler i, er ikke bare til pynt. Det er faktisk veldig mye aerodynamikk å hente i tøyet. Det skal sitte stramt, og det skal ha en spesiell aerodynamisk overflate. Bare klærne kan faktisk spare deg 20–25 watt! En lukket aerohjelm kan også spare deg for en del. 


Barbér leggene

Den enkleste måten å få best mulig aerodynamikk på er å barbere beina. Det høres kanskje jålete ut, men er du en ekte sykkelrytter, er det slik stilen skal være, og så sparer du en masse watt. 


Lange sokker

Det skapes mye turbulens rundt beina, så et par lange sokker i aerodynamisk materiale kan faktisk spare ganske mange watt. Alle produsenter lager etter hvert aerosokker, og selv om det er litt forskjell på dem, er det ikke noe som betyr så veldig mye. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: