© iStock

Fire tips for å trå raskere i pedalene

Mestrer du «det runde tråkket» på racersykkelen, utnytter du kreftene bedre, sykler fortere og reduserer faren for overbelastning. Se hvordan du trår deg til et ekstra gir ute på landeveien.

31. august 2017 av Niels C. Thalund & Thure Kjær

Slik tråkker du riktig i pedalene

Det krever målrettet trening å finjustere tråkket, så bruk litt tid på treningsturene til å jobbe med teknikken. Her er fire enkle øvelser som hjelper deg med å få dreisen på det runde tråkket.

1. Tenk rundt

Den aller viktigste øvelsen foregår faktisk i hjernen. Når du sykler av gårde bør du visualisere tråkket som en stor urskive sett fra siden. Fokuser på å bruke beina aktivt rundt hele i stedet for bare å trampe pedalene ned i den første fasen. Føttene skal henholdsvis trekkes og skyves rundt hele omdreiningen – som beskrevet på siden til høyre.

2. Sykle med ett bein

Klikk den ene foten ut av pedalen og trå rundt med bare ett bein. Prøv å få det samme momentet hele veien rundt. Start med å sykle 30 sekunder med bare høyre fot. Klikk foten i pedalen igjen og sykle deretter 1 minutt med begge føttene. Trå så 30 sekunder med bare venstre bein. I takt med at du blir bedre, kan du øke ettbeinstiden til 1 minutt.

3. Spinn lett og fort

Velg et lett gir, der du konstant skal tråkke fort rundt (100-120 omdreininger i minuttet). På tross av de mange kjappe tråkkene skal du unngå å hoppe opp og ned i setet. I stedet gjelder det å la kraften overføres til beina. Fokuser på å tråkke rundt og bevare kraftoverføringen i de to dødpunktene. Start med 1 minutt om gangen.

4. Tråkk hardt og rytmisk

Øvelsen går ut på å velge et tungt gir – gjerne i en bakke. Sett deg godt tilbake og fokuser på ikke å trampe føttene ned. Trå derimot jevnt og rytmisk hele veien rundt. Sitt rolig i setet uten tramping i pedalene og for mye vugging med kroppen. Det er beina – ikke armer og overkropp – som skal gjøre jobben.

Derfor bør du tråkke raskere i pedalene

Et veltrent teknisk tråkk gir deg …

Mer fart

Du bruker flere muskler, så du får mer kraft i pedalene.

Færre skader

Du sprer muskelbelastningen over hele beinet, så du unngår overbelastning av de store, primære musklene samt av kne og ledd.

Sterkere bein

Du styrker flere forskjellige muskler og sener.

Mer krefter på turen

Du oppnår bedre kraftoverføring til pedalene og økonomiserer kraftforbruket bedre.

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: