Tre kvinner sykler

Kvinnene får i økt grad opp øynene for sykling som en både effektiv, praktisk og sosial treningsform.

Flere kvinner hopper på sykkelen

Natur, action og kvinner er ifølge ekspertene nøkkelord når det handler om framtidens sykkel-tendenser.

21. desember 2017 av Lasse Lyhne, Niels C. Thalund, Hans W. Gottlieb & Jesper U. Larsen

Slik sykler vi i 2018

Når det handler om sykling har tendensene og strømningene som ventes å dominere i 2018 allerede vist seg de siste par årene. Men de spås å vokse seg markant sterkere og bli tydeligere i sykkelmiljøene neste år.

Ikke minst utviklingen med flere kvinner både på landeveien og i terrenget setter ytterligere fart i 2018. Kvinnene har for alvor fått øynene opp for syklingens gleder, og det spretter fram stadig flere mer eller mindre organiserte sykkellag og -fellesskap for kvinner. De siste par årene har det vært mange ulike initiativ, både til å få flere kvinner til å sykle i byen, og ikke minst til å få dem med på klassiske, mannsdominerte ritt som Birkebeinerrittet og Styrkeprøven.

Kvinnenes appetitt på sykling drives mye av det sosiale elementet og fellesskapet ute på raceren eller terrengsykkelen. Ikke bare er det effektiv, skånsom og morsom trening, du kommer deg også ut og hygger seg med venninnene. Det elementet veier tungt i kvinnenes tilgang til treningsformen, mener ekspertene.

Natur og frihet

Nettopp det med fokus på andre verdier enn fart, tider og prestasjoner er også med på å drive en annen sterk utvikling innen mosjonssyklingen. Det har oppstått en slags motreaksjon mot de, i manges øyne, mer og mer konkurransedrevne og prestasjonsstyrte tendensene som ofte ses blant vanlige mosjonister som er med på Birken eller ulike landeveisritt.

Fokuset flyttes bort fra grupper med høy fart, stram GPS-styring, gjennomsnittsfart og ambisiøse treningsturer, ofte rettet mot et bestemt ritt. I stedet kommer opplevelse, «bort fra trafikken og ut i naturen», fellesskap og hygge til å bli de bærende elementene for sunn, givende trening.

Nye sykkeltyper er med på å dytte utviklingen i den retningen, for crossykler og gravelracere med sikkert veigrep, skivebremser, bredere dekk og mer komfortabel sittestilling enn racere innbyr til lange turer på grus- og skogsveier. Disse turene fungerer godt sosialt og åpner opp for eventyr og opplevelser, og du får både velvære og ny energi.

«Slow cycling» kaller redaktør Rob Sped­ding i det internasjonale magasinet Cycling Plus og sykkelnettstedet BikeRadar tendensen, eller «bevegelsen», om du vil.

– Vi blir rett og slett minnet på hvorfor vi elsker sykling i sin reneste form. Du får frisk luft, god trening og det er morsomt. Du blir bare i godt humør, forklarer han.

Tendensen vokser i øyeblikket kraftig i mange land – ikke minst USA. På våre breddegrader, der det de fleste steder er kort vei til grusveier i skogen eller på fjellet, vil flere bytte ut landeveissyklingen med grussykling og langturer med bagasje, lyder spådommen fra eksperter og folk i bransjen.

Action til syklistene

Over en halv million nordmenn har prøvd stisykling de siste tre årene, og både det og ikke minst utforsykling (downhillsykling) vil bli enda mer populært i 2018, ifølge ekspertene. Selv om mange foretrekker naturlige stier, er det mange sykkelstier rundt om i landet som utbedres og prepareres, og flere av de største alpinanleggene, som Hafjell og Trysil, har blitt sykkeleldoradoer i sommerhalvåret.

Den økte tilgjengeligheten er i ferd med å gjøre sti- og utforsyklingen til en ny folkesport, i tillegg til at det treffer noe i tiden: Det er mosjon uten noe konkurranseelement, men bare for gøy. Du er ute i naturen, langt unna trafikken og det er noe du kan gjøre som en sosial greie sammen med venner. 

3 tendenser vi tror på

Flere kvinner tar sykkelen

Både treningsutbyttet og det sosiale veier tungt for kvinnenes sykkelinteresse.

«Slow cycling» i naturen

Tilbake til opplevelser og sosialt samvær – og vekk fra treningspress og tidsfokus.

Action på stier og i alpinbakker

Tempofylt, morsom trening som blir tilgjengelig for flere.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: