© Andreas Mikkel

Gjør sykkelpendlingen til effektiv trening

Pendling med intervalltreningNår du har syklet til jobb i en periode og synes at formkurven flater ut, kan intervalltrening være svaret. Men du må først bygge opp grunnformen, for intervalltrening er like hardt som det er effektivt. Bare 30 sekunder med full innsats på pedalene avløst av fire minutters rolig sykling kan gi en betydelig bedring av kondisjonen og utholdenheten.

2. juni 2010

Pendling med intervalltrening Når du har syklet til jobb i en periode og synes at formkurven flater ut, kan intervalltrening være svaret. Men du må først bygge opp grunnformen, for intervalltrening er like hardt som det er effektivt. Bare 30 sekunder med full innsats på pedalene avløst av fire minutters rolig sykling kan gi en betydelig bedring av kondisjonen og utholdenheten.

Samtidig øker intervalltreningen fettforbrenningen. En ofte brukt formel er 4 + 2. Du kjører på i fire minutter og sykler deretter rolig i to minutter. Kjør bare intervalltrening når kroppen er varm, og legg deg på en hastighet som er høy, men som likevel gir deg pust igjen til å kjøre det siste intervallet like fort som det første intervallet.

Sprint ved lyskryss

Er ruten kort, kan du legge inn sprinter, for eksempel når du har stoppet for rødt lys. Start i et tungt gir, og akselerer med mye motstand i 15-20 sekunder før du skifter til et lettere gir. Hvis du gjør dette hver gang du stanser for rødt lys, bygger du kjapt opp muskelkraft. En annen mulighet er at du gir alt når du for eksempel ser et skilt, og holder farten til du er forbi skiltet. Husk at kroppen skal skikkelig være varm før du sprinter.

Høy kadens

Pendling på sykkel foregår gjerne til og fra tettsteder med mye trafikk, og det kan være både farlig og umulig å utfolde seg helt i rushtiden. Men du kan kanskje sykle med høy kadens, altså pedalfrekvens. Eksperter diskuterer hvor stor betydning høy pedalfrekvens har, men profesjonelle syklister kjører ofte med 100 pedalomdreininger per minutt.

Pulstrening

Det kan være en god hjelp å bruke pulsklokke når du sykkeltrener til og fra jobb. Vind, vær og profilen på ruten påvirker hastigheten, som derfor ikke nødvendigvis sier noe om hvor hardt kroppen arbeider. Det gjør derimot pulsen, så der har du et nyttig tall å forholde deg til. Du kan intervalltrene etter klokken og dele opp turen i pulssoner.

Ha et mål

Sett deg et mål, for eksempel å nå et bestemt vekttap eller å gjennomføre et kort eller langt sykkelløp. Det hjelper deg å beholde motivasjonen. Og finn eventuelt et treningsprogram som passer til dine distanser til og fra jobb, og suppler med lange turer i helgene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: