Hvordan velter jeg med sykkelen uten å bli skadet?

Jeg har gått over styret på terrengsykkelen noen ganger, og det har hendt at jeg har slått meg kraftig. Kan jeg lære å lande mykere?

Ja, hvis du får inn i ryggmargen at du skal rulle over skulderen, vil du sannsynligvis slippe noe lettere unna neste gang det skjer. Faller du derimot som en melsekk eller tar deg for med hånden for å dempe fallet, kan det lett gå galt. Begge deler medfører som regel harde slag eller benbrudd.

Ruller du i stedet over skulder, rygg og hofte, slipper kroppen å absorbere kraften i landingen på ett punkt, og du slipper som regel med skrekken. Det såkalte rullefallet er likevel ikke noe du kan tenke deg til, men noe som må innøves.

Hvis du ikke råder over et antall tykke liggeunderlag, kan du i stedet gå utendørs og øve deg på en myk gressplen eller i snøen. Hovedsaken er at underlaget gir tilstrekkelig demping til at du kan tenke deg å prøve øvelsen flere ganger.

Begynn lavt ved for eksempel å krabbe fremover på alle fire og deretter rulle over skulderen. Når det føles trygt, kan du prøve å reise deg opp og følge veiledningen nedenfor.

Pass på å øve deg på å rulle over både venstre og høyre skulder.

### Slik trener du rullefallet

1. Ta et par skritt mot madrassen, og fall fremover. 2. Hold venstre arm mot gulvet, og bruk den til å styre deg ned til en perfekt myk landing. 3. Rull over skulderen uten at du prøver å bremse. 4. Fra skulderen ruller du over rygg og hofte.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: