K..k...kaldt! Isbading blir nok aldri en folkesport, men det kan være utrolig velgjørende etter trening.

Restituerende isbading?

Jeg er ivrig isbader og lurer på om det er bra for restitusjonen å bade i isvann etter trening?

Isbading

kan virke positivt, selv om det ikke finnes godt vitenskapelig belegg for å hevde det. Undersøkelser kommer hele tiden til motstridende konklusjoner. Likevel er det mange eliteutøvere som i årenes løp har benyttet seg av isbading, blant annet det britiske løperfenomenet Paula Radcliffe.

Men det er vanskelig å si hvorfor det virker, siden ingen vet med sikkerhet hvorfor vi i det hele tatt får treningsverk. Noen eksperter hevder at verkingen primært skyldes brudd i små muskelfibre, mens andre tror det skyldes en betennelseslignende tilstand i musklene etter trening. Det kan også skyldes en kombinasjon av disse teoriene.

Et kaldt bad like etter trening hemmer tilsynelatende betennelsestilstanden og øker blodsirkulasjonen, slik at normaltemperaturen i de nedkjølte delene av kroppen gjenopprettes. Det er også delte meninger om hvordan og hvor lenge du bør bade.

Ett forslag går ut på at løpere og sykkelryttere skal oppholde seg i 4–8 grader kaldt vann i 5–10 minutter. Et annet forslag er det som kalles kontrastbad, der man veksler mellom 30 sekunder i kaldt vann og 90–120 sekunder i behagelig varmt vann.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: