Mand cykler i bjerge bakker alene sommer sol grønt natur
© iStockphoto

Styrketrening til sykling

Bli sterkere i de musklene du bruker mest i nettopp din favorittaktivitet. Sterkere muskler gir fysisk overskudd, slik at du leverer bedre prestasjoner. Samtidig forebygger du skader ved å løfte vekter et par ganger i uken.

Både forskning og praktisk trenererfaring har vist at styrketrening virker. Jo mer fysisk krevende en idrett er, desto større er gevinsten ved å løfte vekter.

Det samme prinsippet gjelder for kondisjonskrevende idretter. Det betyr at du vil prestere bedre også hvis du driver med landeveis- eller terrengsykling. Og det er ikke store innsatsen som skal til. Du behøver ikke å tilbringe mange timer i et helsestudio hver uke for å oppnå en merkbar fysisk fremgang som gjør at du presterer bedre.

3–4 målrettede øvelser er faktisk alt du behøver å sette på programmet 2–3 ganger per uke. Hvis du setter av cirka ti minutter per økt til målrettet trening av de viktigste musklene for nettopp din idrett, styrker du kroppen på alle de områdene som du har mest behov for i den aktuelle idretten.

Alt du trenger, er en relativt lett håndvekt og en vektstang med løse vektskiver, slik at du kan øke belastningen etter hvert som du blir sterkere. Har du et teppelagt gulv, kan du gjøre de liggende øvelsene der. Hvis ikke kan du bruke et liggeunderlag eller en enkel treningsmatte.

Cykling

Norsk-dansk forskning ved Høgskolen i Lillehammer har vist at sykkelryttere kan bli bedre ved å utføre 3–4 sett av knebøyøvelsen tre ganger per uke. Tyve ryttere ble satt til enten utelukkende å drive med sykkeltrening, eller å kombinere sykkel- og styrketrening i tolv uker.Resultat: Etter de tolv ukene ble deltakerne satt til å sykle i tre timer, før de kjørte en femminutters makstest. Styrkegruppen var best og kjørte åtte prosent fortere.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: