© Andreas Mikkel

VIDEOTIPS: Slik sykler du som en proff

Her er seks kjøretips i enkle trinn for trinn-videoer, slik at du enkelt kan trene teknikkene - og rulle av gårde med større sikkerhet og mer overskudd.

22. juni 2017 av Christian Hougaard, Niels Christian Thalund

Uansett om du foretrekker å suse av gårde på landeveisraceren alene eller i en gruppe, så er det noen kjøretekniske detaljer du vil være glad for å vite om. Her er seks kjøretips i enkle trinn for trinn-videoer, slik at du enkelt kan trene teknikkene - og rulle av gårde med større sikkerhet og mer overskudd. 

1. Bråbrems

I landeveissykling er fart alfa og omega, men jevnlig oppstår situasjoner underveis som krever lynrask nedbremsing. Gjør du det riktig, kan en nedbremsing selv i svært høy fart gjøres utrolig effektivt og på bare få meter – og dermed sikre at du ikke treffer rytteren foran deg, en bil som rygger ut i sykkelfeltet eller en leken hund som dukker overraskende opp. 

2. Stå på pedalene

Når du reiser deg opp fra setet og står og tråkker, overfører du mest kraft direkte ned i pedalene. Å stå på pedalene sikrer deg også mest mulig kontroll og balanse på sykkelen når du ikke tråkker. Det er spesielt et pluss ved et teknisk parti eller på ujevnt underlag. 

3. Stå og tråkk i oppoverbakker

Når det er bratt, er det viktig å kunne stå å tråkke, for da overfører du mer energi direkte i tråkket. 

4. Svinge brått

Jo fortere du kommer gjennom svingene, desto fortere er du tilbake i høy fart. 

5. Sykle veldig sakte

Det er vanskeligst å holde balansen når du sykler veldig, veldig sakte, så du bør trene på nettopp det for å bedre balansen. Får du bedre balanse på sykkelen, oppnår du også bedre styring og kontroll når du sykler fort, så øv flittig på å sykle sakte.

6. Sykle opp på fortau

Du kan faktisk sykle over fortauskanter uten noen form for teknikk, men det er hardt for sykkel, hjul og dekk – og med stor fare for punktering og krasj. Med rett teknikk kan du derimot takle fortauskantene elegant. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: