© Scanpix

Lær av OL-stjernene

Vinter-OL samler noen av verdens mest veltrente idrettsutøvere. Vi har spurt dem om hvordan de kommer i toppform og leverer sitt ypperte. Her får du deres beste tips.

22. januar 2014 av Thomas Reckmann

Norge og Sverige er i verdenstoppen når det gjelder vintersport. Aktiv Trening har snakket med noen av medaljehåpene for å høre hva de gjør for å komme i toppform når det virkelig gjelder.

Vi ba dem gi oss et lite innblikk i treningen deres og komme med noen tips som fungerer også for vanlige mosjonister – enten man driver med vinteridrett eller noe helt annet.

Langrennsløper Tord Asle Gjersdalen Tord Asle Gjerdalen fikk sitt gjennombrudd i 2007/2008-sesongen, med en fjerdeplass i Tour de Ski. Senere har det blitt stafettgull under VM både i 2011 og i år.

Kondisjonstrening Min metode: Mengde Det handler først og fremst om kondisjonstrening. Å gå mye på ski og sørge for variert trening er også viktig nå. Vi veksler mellom lett, middels og hard trening. 80 prosent av tiden ligger vi på 60 prosent av maksimal kapasitet i treningen. I dette ligger det både intensiv trening og intervalltrening. I tillegg kommer trening av styrke, smidighet og spenst, oppsummerer Tord Asle

Høydetrening Min metode: Trening i fjellet. Trening på 1800 meter går noe saktere enn trening i lavlandet. Men høyden styrker og øker lungekapasiteten og er blant de tingene som må til når langrennsarenaen ligger på 1600 meter, som den gjør i Sotsji.

Intelligent trening Min metode: Studer målet. Tren mot det nivået du har tenkt å prestere på. Legg opp en plan og finn ut hva du kan gjøre og hvilke muligheter du har for å bygge deg opp mot dette målet. Det er avgjørende at treningsmengden er nøyaktig tilpasset det du ønsker å oppnå. For mye og for lite er like galt. Vi trener faktisk mye mindre enn det folk tror, nettopp fordi vi trener så mye, avrunder Tord Asle, litt gåtefullt.

Les også tipsene til disse topputøverne: Frikjører Aleksander Aurdal Skiskytteren Carl-Johan Bergman Skøytesprinteren Johan Röjler Ishockeyspilleren Mats André Zuccarello Aasen

Logg inn som abonnent og se alle OL-stjernenes beste tips

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: