© Sigurd Høyer

11 gode løpetips: Starthjelp i kulden

Her får du effektiv starthjelp hvis du sliter med å gi slipp på sofaputene og fjernkontrollen for å dra ut og løpe. Vi vet hvor vanskelig det kan være å komme seg ut i hylende nordavind og bitende kulde. Men har du de rette mentale verktøyene, har du gode muligheter til å beseire både sofa og værguder.

6. desember 2019 av Peter Bollerup Andersen

Starthjelp for løpere

Mange har sikkert opplevd hvordan tyngdekraften i sofaen kan synes usedvanlig sterk når snøføyka står og nordavinden piper rundt hushjørnene. Da er det utrolig fristende å bare bli liggende og droppe den planlagte løpeturen. 

Været kan du ikke styre, men det er heldigvis mye annet i prosessen du har kontroll over, og som til syvende og sist gjør at du likevel velger treningen og klarer å løsrive deg fra sofaen. 

Jo flere mentale verktøy du har til rådighet, og jo mer motivasjon du klarer å oppdrive, desto større er sjansen for at du overvinner både været og sofaen. Og når du først har kommet deg ut og har fått opp varmen, så angrer du aldri. 

Samtidig kan du gi deg selv et klapp på skulderen for at du bygger opp mer moral og karakter jo dårligere været er. Klarer du å komme deg ut og trene i tøft vintervær mens alle andre koser seg foran tv-skjermen, er det knapt grenser for hvilke utfordringer du vil kunne takle. 

Karakteroppbyggende turer 

Faren ved å hoppe over en treningsøkt, er at makeligheten tar overhånd slik at det skal mindre til for å droppe også den neste løpeturen. Og den neste. Det blir tyngre å komme i gang igjen for hver tur du dropper og hver uke du er passiv. Du risikerer også å måtte starte helt forfra når våren kommer og det igjen blir fristende å ta seg en løpetur i sol og varme. 

Vi har satt sammen en rekke forskjellige tips som kan få fart på motivasjonen og gi lyst til å løpe om vinteren. I bunn og grunn handler det mye om temperament. Hvilken løpertype er du, og hva motiverer deg? Plukk ut de tipsene som passer best for nettopp deg. Belønningen er innen rekkevidde. Du blir tøffere hvis du klarer å holde det gående vinteren igjennom – og du blir en bedre løper.

Her får elleve gode tips om hvordan du finner igjen motivasjonen og kommer i gang med løpetreningen igjen.

1. Utstyret

Har du ikke annet enn løpeshorts og tynne løpetrøyer, må du først oppgradere utstyret. Kjøp for eksempel en myk skalljakke som tåler tøft vær, varme vintertights og svettetransporterende hansker. Noen ekstra kroner til klær er vel en lav pris for å komme seg ut av døren?

2. Den tunge dørstokkmila

Når angret du sist på at du løp deg en tur? Det tyngste skrittet er å komme seg ut av døren. Resten går av seg selv ...

3. Selvbedrag

Hvis lysten er på et virkelig lavmål, kan det til tider fungere hvis du lokker deg selv med at du bare skal løpe tre små kilometer – eller at du kan droppe intervallene. Når du først er i gang, vil du ofte oppleve at motivasjonen kommer før du vet ordet av det. Og det kan føre til en virkelig solid økt der du løper mye lenger eller vesentlig raskere enn du først hadde tenkt.


4. Ta på deg løpeklærne

... før du bestemmer deg for å droppe treningen. Ofte er resultatet at du faktisk løper deg en tur.

5. Sett opp langsiktige

... men konkrete mål, fortell om det til venner og kjente, og spre budskapet på sosiale medier. De færreste liker å tape ansikt, og motivasjonen blir sterkere. 

6. Gjør det så lett som mulig for deg

Skal du ut å trene om morgenen, kan du legge treningsklærne foran soveromsdøren slik at du ikke unngår å se dem når du står opp neste morgen.

7. Finn frem et gammelt målebånd, og sett deg et mål for de neste par månedene

Hvis du gjerne vil trene annenhver dag, klipper du ned målebåndet slik at det bare er igjen 30 cm. Heng båndet på veggen, og klipp av en centimeter for hver gang du får trent.

8. Tenk på ditt eget selvbilde

Vil du gjerne være en som ikke får trent fordi makeligheten tar overhånd? Eller er du en som har tilstrekkelig karakter og vilje til ikke å la vind, vær og komfortable lenestoler bestemme over treningen?

9. Partnerskap

Du har ikke lyst til å la kompisen stå og fryse i vintermørket fordi du likevel ikke klarte å komme deg ut av døren. Avtaler med treningsmakkere er en glimrende løsning for å sikre at treningen blir noe av, særlig de dagene da man har trøbbel med å motivere seg. Du kan også melde deg inn i en løpeklubb, der samholdet gjerne er sterkere om vinteren, når man trofast dukker opp uke etter uke – uansett vær og føreforhold.

10. Logging

Treningsdagboken gir suveren oversikt over treningen. Ingenting er så motiverende som å legge inn en ny og vel overstått treningsøkt på datamaskin eller telefon og bla gjennom de siste ukenes trening.

11. Mosjonsløp

Sesongen er over, men alt står ikke stille. Meld deg på et morsomt vinterløp, få et avbrekk fra treningen, og la konkurranseinstinktet ta over.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: