7 snarveier til bedre løpeprestasjoner

Du kan forbedre tiden på 5 km betraktelig, uten å trene et sekund mer enn du gjør nå. Les om de syv snarveiene som gjør deg til en rendyrket racer.

20. november 2013 av Martin Kreutzer

Du kan ikke ta snarveier under selve løpet, men du kan godt ta korteste vei under forberedelsene.

Her er de mest effektive snarveiene til raskere tider:

Rødbetkraft: Drikk en halv liter rødbetsaft 2–3 timer før selve løpet, og få en betydelig prestasjonsøkning. Magien skyldes rødbetens høye innhold av nitrat, som forbedrer musklenes evne til å ta opp oksygen.

Studier peker på en fremgang på helt opptil 15 prosent, men en forbedring på 2–3 prosent er nok mer realistisk. Men det er heller ikke å kimse av – og det synes tydelig på sluttresultatet.

Anslått tidsgevinst: 37 sek

Koffeinkick: Du kan trygt søke trøst og styrke i kaffeautomaten før du begir deg mot startfeltet. Forskere ved California State University fastslår for eksempel at koffeininntak kort tid før et løp øker prestasjonene med 1,1 prosent. Det høres kanskje ikke mye ut, men det kan til syvende og sist være de 15–20 sekundene du trenger for å slå din personlige rekord.

Det ideelle koffeininntaket er svært individuelt og i høy grad avhengig av hvor herdet kaffedrikker du er. Men det ligger gjerne på 3–6 mg/kg kroppsvekt, eller 2–3 kopper kaffe.

Anslått tidsgevinst: 17 sek

Logg inn her, og få ytterligere fem snarveier til bedre løpeprestasjoner.

Testperson

[image:14147 size=141x196]

Køn: Mann Form: Moderat trent Alder: 40 år Høyde: 1,80 cm Vekt: 80 kg

5 km før: 25 min

5 km etter: 21 min, 45 sek

Tidsgevinst i alt: 3 min, 15 sek.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: