© iStock

SJU TIPS: Hold varmen når du trener ute

Riktig bekledning er helt avgjørende for å holde varmen når du trener utendørs. Se hvordan du kommer deg gjennom vinteren uten å fryse.

16. desember 2019 av Lasse Lyhne1. Unngå bomull

Bomull suger til seg svette. Det blir tungt og legger seg kaldt og klamt mot kroppen. Tøy i ull eller syntetisk stoff er lettere, varmere og flytter svetten bort fra huden.

2. Bruk undertøy

Tettsittende ull- eller superundertøy er det viktigste for å holde varmen. Det tynne undertøyet sitter tett på kroppen, trekker svetten bort fra huden og holder deg dermed tørr. Undertøyet må ikke nødvendigvis være varmt i seg selv.

3. Varm opp inne

De første 10-15 minuttene av ski-, løpe- eller sykkelturen er de kaldeste. Unngå kuldesjokket ved å varme opp indendørs hvis du har mulighet. Løp på stedet, englehopp, knebøy og armhevinger er fine øvelser for å få gang varmeproduksjonen i kroppen. Unngå å bli så varm at du begynner å svette.

4. Hold hodet varmt

Du mister veldig mye varme hvis hodet er bart. En tynn lue er derfor veldig effektiv når du skal unngå å fryse. Hvis du sykler bør du bruke en tettsittende lue du kan ha under sykkelhjelmen.

5. Hold hendene og føttene varme

Når du trener kanaliseres blodet primært ned til de arbeidende musklene. Det gjør at hendene og føttene blir kalde. Et par gode hansker er derfor helt nødvendig. Sykler du, er det også lurt med et par overtrekk til skoene.

6. Beskytt deg mot vinden

Ofte er det vinden som gjør deg kald. Når du trener produserer du mye varme, men den varmen blåses fort bort av vinden, med mindre du har på et vindbeskyttende lag ytterst. En tynn vindjakke er som regel nok hvis du har et isolerende mellomlag som for eksempel en fleecegenser under jakka.

7. Start i motvind

Trener du i åpent terreng når det blåser, så legg ut i motvind, slik at du får den i ryggen når du skal tilbake. På den måten unngår du å måtte kjempe mot vinden når du er sliten og klærne er fuktige av svette.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: