Aldrende løpelegende setter ny verdensrekord

85-årige Ed Whitlock satte nylig en maraton-verdensrekord de fleste mosjonister ville vært stolte av.

27. oktober 2016 av Lasse Lyhne

Det går en historie i det kanadiske løpemiljøet. Det skjer i starten av årtusenskiftet. Det arrangeres et stort idrettsstevne. Arrangementet går fint, men da resultatlisten skrives ut, ergrer arrangørene seg. I 5000 meter-løpet er fødselsåret på en av løperne registrert feil

1931 står det ved siden av en mann ved navn Ed Whitlock. Han har plassert seg flott i feltet med en tid på 18 minutter og 33 sekunder.

Mange verdensrekorder

Men det er ikke feil, og tiden er ny verdensrekord for menn over 70 år. Den beinete, furete Ed Whitlock er siden blitt en legende. Han har satt utallige verdensrekorder på alle distanser fra 1500 meter til maraton.

Senest knuste han maratonrekorden for menn over 85 da han med tiden 3.56,33 kuttet over en halvtime på den tidligere rekorden. Han har fra før slått verdensrekorden for 85-åringer på halvmaraton, 10 km, 5 km og milen.

Maraton under tre timer

Det er vanskelig å trekke fram noen av Eds rekorder, men står respekt av 10-kilometeren for menn over 75 på 39 minutter og 25 sekunder og hans maratonrekord for menn over 70 på 2.54,48.

20 år gamle sko

Og hva kan man så lære av en slik legende? Tjaa, spør du ham selv er det ikke mye.

"Jeg kan ikke gi andre noen gode råd. Jeg vet ikke hva som er bra for dem. Jeg er ikke en gang sikker på at jeg vet hva som er bra for meg selv." sa han til det lokale mediet Torontorun etter rekordløpet.

Her fortalte han også at alle løpeturene hans foregår på en knapp en kilometer lang rundløype på den lokale kirkegården, og at for øvrig løp sin siste rekordmaraton i et par 20 år gamle sko.

Kanskje han burde lese Aktiv Trening for å få litt inspirasjon. Men på den andre side så klarer han seg jo allerede veldig bra.

Se Running Canadians intervju med Ed etter løpet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: