© iStock

Aldri mer hold

Hold, eller sting, er både ubehagelig og irriterende fordi du må bremse tempoet eller stoppe helt opp. Ekspertene er uenige om årsaken, men les her om hvordan du forebygger smerten og hva du kan gjøre når du får hold på løpeturen.

9. mars 2019 av Camilla Victoria Marcinkowski

Plutselig stikker det i siden, og du må avbryte løpeturen på grunn av smerter. Enda en gang rammes du av irriterende "hold", eller "sting", som den jagende smerten også kalles.

Vitenskapelige eksperter har ingen definitive forklaringer på hva hold, eller sting, egentlig er. Tidligere trodde man at hold skyldtes oksygenmangel i milten eller tarmene. Den forklaringen avvises imidlertid av eksperter i dag. Noen mener at den mest sannsynlige forklaringen er at hold kommer av at man utsetter ligamentene (leddbåndene) rundt magesekken for strekk og belastninger. Det skjer typisk når man beveger seg hurtig opp og ned, som man for eksempel gjør når man løper.

Mellomgulvet kan trenes

Denne teorien stemmer godt overens med at mange opplever å få hold hvis de spiser kort tid før de trener. Da er magen tyngre, og belaster ligamentene mer. Teorien forklarer også hvorfor utrente løpere oftere får hold enn erfarne løpere. Jo mer trent du er, jo bedre har ligamentene dine vent seg til belastningen fra bevegelsene som går opp og ned. En annen fremtredende teori er at pustemuskelen (diafragma/mellomgulvet) blir overbelastet når kroppen plutselig har bruk for mer oksygen. Det gjør at mellomgulvet blir overarbeidet, noe som kan medføre kramper hvis du må hive voldsomt etter pusten.

Mellomgulvet kan imidlertid trenes opp til å levere den nødvendige luften og oksygenet. For eksempel har flere eliteløpere brukt yoga-trening til å styrke de dype pustemusklene og gjøre dem i stand til å tåle belastningene når man løper hardt og lenge. Andre sørger for å trekke pusten dypt og rolig mens de løper.

Forebygg hold

Ifølge eksperter på løpetrening er det to måter å forebygge hold på. Unngå å spise et stort måltid opptil 3 timer før du skal løpe, og bygg opp treningen forsiktig, så du ikke overanstrenger deg. Det gjelder særlig på den første delen av løpeturen. 

– Noen løpere legger ut for raskt, noe som fører til at man hiver etter pusten, ikke kommer inn i en god løperytme og dermed lettere stresser kroppen. Det kan gi hold, sier tidligere eliteløper og fysioterapeut Gitte Karlshøj.

Hun har selv hatt en del problemer med hold. Utover å unngå å spise tett opptil et løp, drikker hun heller ikke den siste timen rett før. Få minutter før løpeturen drikker hun i stedet 2-3 dl væske, som i hennes tilfelle forebygger hold.

Hvis uhellet er ute

Er uhellet likevel ute, er det ikke annet å gjøre enn å sette ned farten og fokusere på pusten, eller å helt holde opp med å løpe i noen minutter. Noen kan få hold til å forsvinne ved å knytte hendene, og ifølge eksperter kan du også strekke ut forsiden av kroppen når du merker smertene. Du kan også trykke et par fingre opp under ribbeinskanten for å avspenne mellomgulvets muskulatur i et forsøk på å få smerten til å forsvinne.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: