Vinterløping kan være en fantastisk opplevelse, men husk hansker og trøye. 

Åtte feil mange løpere gjør om vinteren

Det er deilig å løpe om vinteren, men det krever litt mer planlegging og hensyn enn sommerløping. Her er åtte vanlige feil mange løpere gjør når de kaster seg ut i vinterkulda.

5. november 2019 av Lasse Lyhne

1. Du tar på deg for mye klær

Brrrr. Hvis du sitter inne og ser ut, kan du innbille deg at du trenger mer klær enn du egentlig gjør for å holde deg varm i vinterkulda. Du produserer mye varme når du løper, derfor er det lurt å kle seg som om du skal ut og løpe i temperaturer som er 10 grader varmere enn det egentlig er. 

Er det 0 grader så tar du på deg et par tights, en langermet trøye, en vindtett jakke, en hals, en tynn lue og tynne hansker. Og husk at det ikke gjør noe om du fryser litt den første kilometeren. 


2.Du tar på deg for lite klær

Når vinteren for alvor viser tenner er risikoen for at du kler på deg for lite stor. Hvis du har vært vant til å løpe i et par plussgrader og termometeret plutselig viser fem-seks minusgrader, så må du kle deg annerledes. Dette forsterkes mange ganger hvis det blåser samtidig. Ta på deg en ekstra trøye utenpå jakka. Hiv en shorts utenpå tightsen for å beskytte lår og underliv. Finn fram litt tjukkere sokker. Husk lue og tjukke hansker, og trekk en lang hals over ansiktet så kulda ikke biter. 

Hansker, lue og hals er uunnværlige når du løper om vinteren. Mangler du det? Du får det her sammen med LED-lys og to numre av Aktiv Trening for kun 69,50. 


3.Du løper for langt hjemmefra

 Vurder å droppe langturene i naturen om vinteren. Det innebærer stor risiko hvis du plutselig blir stående langt hjemmefra med en forstuet ankel, været skifter eller mørket kommer overraskende. Du kan med fordel løpe kortere runder på to, tre, fire og fem kilometer. Det gir deg også muligheten til å justere klesvalget opp og ned, og du er aldri lenger hjemmefra enn at du kan humpe tilbake 


4.Du glemmer å sjekke været

Vintervær er ikke bare vintervær. Det er skiftende og forrædersk. Sørg derfor for at du sjekker være før du løper ut. Pass på vindretningen og unngå å løpe første halvdelen av turen i medvind, slik at du må kjempe mot vinden når du er kald og trøtt. Sjekk om det er regn eller sludd på vei. Det er nesten umulig å holde varmen når du er søkkvåt. 


5. Du løper de samme rutene

Mange løpere har noen faste ruter de alltid løper. Den rutinen er det ikke alltid så lurt å holde på om vinteren. Den gode grusstien rundt i den lokale parken hvor du pleier å løpe, blir kanskje ikke brøytet om vinteren. Skogsstien blir en gjørmerute og småveiene overrasker kanskje med blank is. Ta derfor rutene opp til vurdering og finn noen nye som kan brukes om vinteren når de vanlige av en eller annen grunn er uframkommelige. 


7. Du prøver å holde fast ved sommertempoet

Du kan fint trene raskt og hardt om vinteren, men tempoet er lavere, så ikke bli skuffet hvis du løper langsommere enn om sommeren. Ekstra klær, underlaget og ikke minst kulda kan koste 10-20 sekunder per kilometer. Skal du trene med en viss intensitet, så bruk pulsen i stedet for. 

8. Du dropper å løpe

Det er fristende at langtidsparkere løbeskoene bagerst i skabet over vinteren. Men det har altså konsekvenser. For det første går man glip af de fantastiske løbeoplevelser, der gennem sig i en sneklædt, tyst vinterskov. Det er fristende å sette løpeskoene bakerst i skapet og la dem bli der vinteren gjennom. Men det har konsekvenser. 

For det første går du glipp av fantastiske løpeopplevelser gjennom en snøkledd, stille vinterskog. 

For det andre går det ut over formen.Hvis du ligger i ro hele vinteren, har du mistet formen du har bygget opp om sommeren, og så må du starte forfra. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: