Mand løber op af bakke i skov, Natur, Spurt, Efterår/Forår, Bakkeløb

Bakkeløping er ekstremt effektivt

Bakketrening gir bedre løpeøkonomi. Du får bedre kondisjon og utholdenhet – og du blir mindre utsatt for skader.

28. september 2011 av Torbjørn Sindballe

Bakketrening er en ekstremt effektiv treningsform som slår flere fluer i ett smekk. Når du løper oppover, må du utvikle større kraft i frasparket for å bevege deg fremover. Det betyr at du blir nødt til å aktivere setemusklene, baksiden av lårene, leggene og musk lene i foten på en mer effektiv måte, samtidig som du må stramme musklene i rygg og mage for å beholde en god teknikk og overføre kraften fra frasparket til løpesteg som gir en viss fremdrift.

Samtidig forbedrer du koordinasjonen i frasparket, slik at du blir mer spenstig. Det vil igjen si at du får større nytte av den elastiske energien som lagres i senene hver gang de strekkes.

Økt benstyrke, sterkere mageog ryggmuskler samt bedre spenst gjør at løpsøkonomien blir bedre. Det betyr at du øker skrittlengden og -frekvensen og dermed hastigheten ved en gitt puls.

Fem minutter raskere

Og det er ikke bare noe vi tar ut av løse luften. Under et forsøk ved Karolinska Institutet i 1985 målte man effekten av tolv ukers bakketrening med varierende intensitet i en 400-meters asfaltbakke blant elleve maratonløpere på elitenivå. Løperne forbedret løpsøkonomien med tre prosent. Omsatt til tidsforbedringer tilsvarer det litt over ett minutt på en 10-km og mer enn fem minutter i et maratonløp. Det er imponerende, spesielt tatt i betraktning at løperne var særdeles veltrente i utgangspunktet.

Færre skader

Bakketrening styrker ikke bare løpsøkonomien, men gjør deg også mer motstandsdyktig mot skader og forbedrer både kondisjon og utholdenhet. Det er ikke til å unngå at du får høy puls når du løper oppover, og det er like bra for kondisjonen som alle andre former for intervalltrening.

Samtidig vil løpere som ofte løper i kupert terreng, utvikle flere forbrenningsenzymer i musklene. Det gir bedre utholdenhet, og musklene kan arbeide i lengre tid om gangen. En siste fordel ved bakketrening er at skaderisikoen reduseres fordi de stabiliserende musklene rundt leddene blir sterkere. Det er da heller ikke tilfeldig at verdens beste løpere fra Kenya og Etiopia trener terrengløping daglig.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: