GOD STIGNING Til de korte bakkespurtene kan du med fordel velge en bakke som har en stigning på 10–20 prosent – men ikke mer. Tren lange spurter i bakker med 5–10 prosent stigning.

Hvor nyttig er bakkeløping?

Hvor mye kan jeg forbedre resultatene med bakkeløping? Jeg prøver å slå min ti år gamle rekord på 5 km.

Bakkeløping

Bakkeløping i høyt tempo er et glimrende verktøy for å bli en raskere løper. Det er særlig to interessante gevinster ved korte fartseksplosjoner i motbakke som er verdt å nevne: For det første utvikler du sterkere løpemuskler enn når du løper på flatmark. For det andre forbedres løpeøkonomien slik at du kan holde høyere fart uten å bruke mer krefter.

I fjor viste forskning fra New Zealand at selv særdeles veltrente løpere i gjennomsnitt ble to prosent raskere etter seks uker med bakketrening.

Forskerne ved Auckland University of Technology lot tjue erfarne løpere teste forskjellige kombinasjoner av lange og korte intervaller i motbakke, men ingen av programmene viste seg å være betydelig bedre enn de andre.

Derfor anbefaler forskerne at man kombinerer korte og lange tempoløp. Så hvis du velger én bakke som er 50–100 meter lang, samt en som er mindre bratt, men 100–250 meter lang, har du de verktøyene du trenger for å utnytte bakkene optimalt.

Start for eksempel med å løpe 5–6 korte bakketurer midtveis i den vanlige løpetreningen. Løp med et tempo som du orker å gjenta 5–6 ganger. Jogg rolig ned til bunnen av bakken etter hver opptur.

Etter fire uker trapper du opp ved å legge inn ytterligere et par korte og 2–3 lange bakketurer. Legg til 1–2 ekstra turer per uke – med ti korte bakkeintervaller og ti lange som et absolutt maksimum.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: