Hvordan bør man løpe ned bakker?

En leser har spurt oss hvordan man mest effektivt løper ned bakker. Få svaret vårt her!

2. desember 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Spørsmål: Jeg leser stadig at det er hardere å løpe nedover enn oppover. Jeg føler det absolutt ikke slik, så hvordan forklarer dere det?

Svar: Løping i nedoverbakke er faktisk en hardere belastning for muskulaturen enn å løpe i oppoverbakke.

Det skyldes at kroppen tvinges til overspeed, det vil si at du løper fortere enn du egentlig kan. Muskler, sener og ledd må dermed jobbe hardt for å henge med i et tempo de ikke er vant til.

Med god teknikk kan imidlertid turene nedover i høyt tempo føles relativt lette og samtidig gi deg fantastisk trening.

Finn en bakke som ikke er altfor bratt, og løp med raske, kjappe steg der du føler at foten lander innunder kroppen og ikke langt foran deg.

Da belaster du knærne mindre og unngår å bremse framdriften. Det krever tilvenning og grundig oppvarming, men da får du også lønn for strevet.

Start med 4–6 turer i nedoverbakke, og bruk pausen til å få igjen pusten ved å gå rolig opp bakken igjen.

Slik får du god teknikk i nedoverbakke:

Len deg Framover: Mange har en tendens til å lene kroppen bakover på vei ned. Prøv i stedet å lene deg forover, slik at du er omtrent vinkelrett på bakken – som når du går på ski.

Rull nedover bakken: Se skrått ned, og få følelsen av at bakken gjør jobben for deg og at beina bare følger med – uten at du holder igjen eller bremser.

Tyngdepunkt: Som ved løping i motbakke skal foten settes i bakken under kroppens tyngdepunkt. Løp med korte, raske skritt.

Tilbud til deg: Genial treningstrøye fra Craft

Myk, lett og elastisk. Craft har laget en skikkelig fet treningstrøye som sitter tett inntil kroppen og følger alle bevegelsene dine. Og den kan bli din for BARE 99,50 kr. Trøya fås både til menn og kvinner, og den kan brukes til stort sett alt - enten det er en gåtur i skogen, trening på senteret eller en løpetur. På kalde dager er den perfekt som et lunt mellomlag under en jakke, mens den på litt varmere dager fungerer fint som ytterste lag. Trøya er designet med et hull ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren i. Dermed kan du trekke ermet nedover hånda og holde hendene varme på kjølige dager. Akkurat nå får du trøya sammen med tre numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: