© iStock

Derfor bør du løpe

Løping gir energi og gjør deg glad. Du kan glede deg over både fysisk og mentalt overskudd hvis du løper regelmessig.

26. mars 2019 av Bjarke Kobberø

Løping er morsomt

Det gjør deg glad. Du kjenner kroppen fungere, får frisk luft og vind i håret. Det er også et mentalt frikvarter. Tankene får fri fra hverdagen, og det gir både energi og overskudd.

Løping er lett

Alle kan klare det, uansett hva de selv tror om saken. Hvis du utelukkende er vant til å gå, er det selvfølgelig en omstillingsprosess, men kroppen er laget for å løpe. Det er bare å finne frem urinstinktet.

Løping er enkelt

Det krever et minimum av utstyr, og treningen starter rett utenfor utgangsdøren. Du er uavhengig av andre og slipper å tilpasse treningen til treningssenterets åpningstider.

Løping er effektivt

Det er en av de aller mest energikrevende treningsformene. Forbrenningen er høy med det samme, kaloriene renner av, og på 30 minutter har du gjennomført en treningsøkt som gagner både kondisjonen og vekten.

Løping er sunt

Det kan nok tenkes at kroppen protesterer de første par gangene, men når den først har blitt vant til bevegelsen, vil den gi masse tilbake. De helsemessige gevinstene ved løping er mange.
  • Løping er effektiv kondisjonstrening. Det styrker hjertet, senker blodtrykket og reduserer faren for blodpropp og hjertestans.

  • Løping forbrenner mengder av kalorier og er derfor et effektivt våpen mot overvekt.

  • Løping forbedrer kroppens evne til å regulere blodsukkeret til et passende nivå og motvirker effektivt diabetes.

  • Løping er såkalt vektbærende trening, noe som betyr at du må flytte din egen vekt for hvert skritt du tar. Det styrker skjelettet og motvirker benskjørhet.

  • Løping gir hjernen en pause og frigir samtidig en rekke hormoner som er effektive mot stress og depresjon.

  • Løping senker kolesterolnivået og motvirker derfor hjerte-karsykdommer.

  • Løping og annen mosjon reduserer generelt risikoen for kreft, og ny forskning viser atløping og annen mosjonstrening særlig motvirker kreft i lever, mage, tykktarm og bukspyttkjertel.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: