© Jakob Helbig

En god start med riktig utstyr

Hva du har på bena er det viktigste, og skoene skal være tilpasset deg, ikke andres anbefalinger eller gode tilbud.

11. mai 2010

Et par gode løpesko er det suverent viktigste utstyret når du skal i gang med løpetreningen. Kjøp dem i en spesialforretning for løpere der du kan få foretatt en rask og gratis løpestilanalyse, før du i samråd med en spesialist velger de riktige skoene for nettopp dine føtter.

Venners, kollegers og alle andres personlige erfaringer med den ene eller andre skomodellen er dessverre totalt ubrukelige. Feil valg av sko er skyld i mange løpeskader, så la være å velge de første og beste skoene du kommer over.

Under testen kan spesialisten se om foten din avvikler landing og fraspark perfekt over midten av foten (nøytral løpestil), om den knekker ekstra mye innover (overpronasjon), eller om den knekker utover (supinasjon). Det finnes skotyper som er laget spesielt for hver av disse tre løpestilene. Ultralette løpesko eller sko som skal imitere barbent løping, er ikke noe for begynnere. Kjøp en god og solid løpesko, og vent med å supplere skostativet med lettvektssko til du har minst et halvt års løpeerfaring på nakken.

Løpeklær

Når husholdningsbudsjettet tillater det, er en tynn, svettetransporterende løpetrøye det neste du bør skaffe deg. Den fører varme og svette vekk fra kroppen og gjør spesielt litt lengre treningsturer betydelig mer behagelige enn hvis du løper rundt i en våt bomullstrøye. Hvor tettsittende den skal være, er en smakssak, men husk at stoffet må ha kontakt med huden for å kunne føre svetten vekk fra kroppen. Til de kjølige, vindfulle dagene vil du også være glad for en vindtett og pustende løpejakke til å trekke utenpå Tskjorten.

På bena vil tights ofte være den mest komfortable løsningen, men liker du ikke den tettsittende looken, er løpeshorts et godt valg. Så lenge du ikke løper maraton, kan du godt velge fotballshorts som er lengre og uten splitt i siden. Unngå å løpe i hvite tennissokker av bomull. Etter hvert som du svetter, suger bomullen væsken til seg og blir tung, slaskete og mister fasongen slik at de lett får en brett på feil sted, og det kan gi blemmer og gnagsår. Velg i stedet et par svettetransporterende løpesokker.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: