© Colourbox

Bli en bedre løper

Her kan du se hvordan du blir en bedre løper i de 23 timene du IKKE trener løping.

2. desember 2014 av Peter Bollerup Andersen.

Du forbedrer selvfølgelig løpeformen mest når du faktisk er ute og løper. Men formen kan også bli bedre i alle de timene du ikke trener. Tar du for eksempel en times løpetur en dag, har du fortsatt 23 timer til rådighet som også kan løfte løpeformen.

Bruk en treningslogg: For å bli en god løper er det viktig at du evaluerer treningen innimellom. Har du fremgang, kjeder du deg eller løper du kanskje for fort? For å få svaret på det er en treningslogg et genialt verktøy. Her kan du blant annet registrere distanse, tempo, puls, eventuelle problemer underveis og hvordan du generelt føler at løpeformen utvikler seg. Det gir bedre oversikt, slik at du kan planleggene treningen mer målrettet. Loggen er dessuten et godt motivasjonsverktøy. Det finnes ikke noe mer motiverende enn å legge inn en lang og vellykket treningsøkt eller studere resultatene for de siste ukene.

Vær aktiv mens kroppen restituerer: God restitusjon etter løpeturen er viktig, slik at musklene får tid og ro til å bygge seg opp til å bli sterkere enn før. Kroppen er nemlig slik innrettet at den bygger seg opp under restitusjonsfasen til et nivå der den er bedre enn den var før treningen. Prinsippet kalles superkompensasjon på fagspråket. Hvis kroppen ikke rekker å få tilstrekkelig hvile før den utsettes for hard trening igjen, brytes den ned og blir svakere. Men det er viktig at du hviler deg med måte. Mange løpere har nemlig en tendens til å slappe litt for godt av. Undersøkelser har vist at folk som har løpt en tur, gjerne legger seg godt til rette på sofaen og tar det helt med ro resten av dagen. Du kan med fordel være aktiv, gå en tur eller ta trappene selv om du vært ute og løpt.

Last ned pdf-en og få åtte råd til om hvordan du blir er bedre løper i de timene du ikke løper.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: