Foten vokser mens du løper Det høres kanskje litt sprøtt ut, men stemmer faktisk. Alle støtene mot underlaget under en løpetur gjør foten lengre.

Blir foten lengre under en løpetur?

Det virker logisk at føttene hovner opp under løping, men stemmer det at de også blir lengre? Og i så fall hvor mye?

Ja, det er faktisk en god grunn til at du helst skal kjøpe løpesko som er mellom et halvt og et helt nummer større enn dine øvrige sko.

Foten er en særdeles elastisk kroppsdel som er i stand til å absorbere kraften fra sammenstøtet mellom kroppen og underlaget. Denne mekanismen er viktig siden det ellers ville vært vanskelig å håndtere sjokkbølgene som forplanter seg gjennom fot og ben.

Særlig den store, elastiske seneplaten under foten har stor betydning for hvor høy fotbuen er, og dermed også for fotens lengde. I løpet av en lang løpetur vil denne "strikken" tøye seg mer og mer, og foten blir faktisk målbart lengre. Spesielt folk med høy fotbue vil oppleve at foten flater ut og blir lengre i løpet av turen. Fenomenet er knapt merkbart hvis du er plattfot.

Heldigvis trekker foten seg raskt sammen igjen når du slutter å løpe. Du risikerer altså ikke å ende opp med løpesko i klovnestørrelse. I løpet av et langt løperliv vil likevel de fleste gå opp mellom et halvt og et helt skonummer.

Foten før og etter løping

Den store seneplaten er spent ut mellom hæl og tær og absorberer støtene under løping.


Etter løpeturen har seneplaten gitt etter, og fotbuen er flatere. Foten er blitt lengre.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: