Blir jeg raskere av rolig løping?

Kan det stemme at man kan bli en raskere løper av å løpe sakte?

Den danske eliteløpetreneren Claus Hechmann, som har skrevet boken ”Løp som eliten”, mener at mange løpere trener for hardt og presser seg for mye i hver treningsøkt.

Det kan kanskje gi raske resultater, men etter noen måneder stagnerer formen, og mange risikerer å få skader eller oppleve overtrening og utbrenthet. Opplever du noe av dette, er hans metode kanskje noe for deg.

Budskapet kommer etter flere år hvor mange har fokusert på å løpe kort og hardt, og Hechmann mener større fokus på de lengre turene styrker utholdenheten og evnen til å forbrenne fett, noe som er en fordel på lange distanser.

Hechmann-metodens tre hovedelementer:

1) ROLIGE LØPETURER: Det rolige joggetempoet utgjør omkring 70 prosent av treningen. Hvor raskt ditt personlige joggetempo er, avhenger av formen din og evnen til å forbrenne fett, men regn med at den er 1,5 til 2 minutter saktere per km enn 5-km-tempoet ditt. Løper du 5 km på over 25 minutter, eller er du nybegynner, kan du overveie rask gange i stedet for jogging.

2) TERSKEL-TRENING: I tillegg til joggetempoet bør du løpe en del kilometer i maratontempo og halvmaratontempo. Trening i den farten flytter grensen for når musklene begynner å surne og hvor lenge du kan holde bra tempo. Maratontempoet er som regel 50–60 sek. saktere per km enn 5-km-tempoet, mens halvmaratontempoet er 30–40 sek saktere.

3) SPRINT-TRENING: Til slutt bør du ta en del løpstekniske øvelser som hælspark og kneløft, samt sprintøvelser. For eksempel kan du løpe 6–10 spurter av 10–20 sekunders varighet, adskilt av en pause på 2–3 minutter. Fokus er på akselerasjon og god, effektiv løpsteknikk. Det handler ikke om maksimal intensitet, men om å forbedre teknikken og gi deg raskere føtter.

>>Les mye mer om Hechmann-metoden

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: