Bør jeg løpe etter årstidene?

Jeg er som regel veldig giret på løping på våren, men senere på året sliter jeg med motivasjonen. Kan jeg planlegge løpeåret så det føles mindre ensformig og blir morsommere i alle årstidene?

23. november 2015

Det kan være en god idé å dele opp løpeåret i fi re faser. Ikke bare for motivasjonens skyld, men også fordi du ikke kan være i toppform hele året. I stedet bør du satse på to formtopper – gjerne en på våren og en på høsten. Se oversikten under hvordan du med fordel kan skifte fokus i løpet av året.

Få det perfekte løpeåret

VÅR Lyse dager og mange mosjonsløp gjør det til den ideelle løpeårstiden. Har du meldt deg på et vårløp, trapper du opp treningen, og trener spesifi kt mot målet ditt. Eller du kan bruke våren til å bygge opp grunnformen og satse på et løp på høsten i stedet.

SOMMER Sommeren er som regel en litt stille løpeperiode uten så mange mosjonsløp. Toppet du formen på våren, er det lurt å gire ned litt og bare holde formen ved like. Skru ned intensiteten, ta løpeskoene med i sommerferien, og nyt turene rundt i landskapet.

HØST Årets andre store løpehøytid, hvor det igjen er et hav av ulike mosjonsløp du kan satse på. Sett treningen i system, følg eventuelt et program og bruk de siste 3–4 ukene før et løp på å spisse formen.

VINTER Ikke pin deg gjennom knallharde intervaller, men hold deg i gang med noen korte og raske turer eller noen lange og rolige turer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: