Kvinner som løper intervaller
Hva bør man gjøre?

Du har kanskje mest av alt lyst til å kaste deg i gresset etter tøffe intervaller, men det er ikke nødvendigvis den beste løsningen.

© Foto: iStock

Bør jeg stå eller gå i pausene?

Er det best å stå stille, gå eller løpe rolig i pausene mellom løpeintervallene?

24. september 2022 av Redaktionen

Det er et godt spørsmål! For mens det er skrevet lange avhandlinger om hvordan du bør løpe intervaller, får pausene sjelden noe særlig oppmerksomhet. Hva du bør gjøre i pausene avhenger av hva slags intervaller du løper – og hva du vil oppnå.

Fire typer pauser 

 • STÅ

  Stående pauser bør du bare bruke ved helt korte intervaller med korte pauser under 60 sekunder. Hvis du står stille i mer enn et minutt, begynner musklene og leddene å bli stive, og det kan påvirke kvaliteten på det neste intervallet du skal løpe.

 • GÅ

  Gåpausen, der du tusler rolig rundt mellom intervallene, er den mest naturlige pauseformen. Den er velegnet til alle slags intervaller. Bruk den for eksempel når du løper intervaller på 2–5 minutters varighet og med 1–3 minutters pause mellom hver.


 • JOGG

  Rolig jogging er et godt valg til lengre intervaller – eller intervaller med veldig lange pauser. Det kan være når du løper terskelintervaller på 3 x 3 km med 3 minutters pause imellom. Det er også en fordel på kalde dager, da du vil unngå å fryse.


 • LØP

  Det kan faktisk være lurt å løpe i relativt god fart i pausene. Den konstante vekslingen mellom høy fart og middels høy fart styrker utholdenheten og evnen til å presse deg. Men treningen får da mer karakter av tempo enn klassisk intervalltrening.


Er det flere måneder til dagen da formen skal nå toppen, kan du velge å jogge i alle intervallpauser – uansett hvor harde de er – for å få litt flere kilometer i bena. En måned før løpet kan du begynne å overholde pauseregler og få toppkvalitet på intervallene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: