© Jakob Helbig

Byen er løpernes lekeplass

Løpere er snart en like vanlig del av bybildet som barnevogner og syklister. Men de utgjør ikke en ensartet gruppe, og motivene for treningen er vidt forskjellige. Forskere har funnet frem til fem forskjellige typer. Se om du kjenner deg selv i én av dem.

30. januar 2013

En omfattende dansk forskningsrapport har på bakgrunn av intervjuer med en stor gruppe løpere kartlagt de forskjellige løpertypene.

Hverdagsløperen

Hverdagsløperen utgjør den største gruppen av byløpere. Du treffer ham gjerne i parkene i byens sentrale strøk eller i andre grønne bymiljøer. Hverdagsløperen løper først og fremst for å holde seg frisk. Han løper kortere turer på rundt fem km – og turen starter ved utgangsdøren.

Entusiasten

Entusiastene er en liten gruppe av ambisiøse løpere som løper for konkurransen og utfordringens skyld. De løper på lite trafikkerte ruter med få andre løpere og liten fare for ufrivillig stopp. Løpeentusiastens løpetur starter som regel ved utgangsdøren og er ganske lang, ofte 10–15 km.

Klubbløperen

Rundt hver tiende løper er medlem av en klubb. Mens andre løper alene, er det sosiale aspektet helt avgjørende for klubbløperen. Han unngår trafikk og er god til å utnytte de mulighetene for blant annet bakkeløp og intervaller som byen byr på. Han løper langt, ofte 10–15 km.

Oppdagelsesløperen

Oppdagelsesløperne er få, men unike i sin måte å bruke byen på. De løper ikke på tid eller distanse eller på kjente ruter, men søker seg bevisst til utkantene og ukjente strøk for å oppleve byen på en ny måte. De bruker også lekeplasser og lignende byfenomenter som "apparater" i treningen.

Nettverksløperen

En ny løpertype som bruker løpingen til noe annet enn trening og helse, nemlig nettverksbygging. Nettverksløperen treffer blant annet forretningsforbindelser og benytter løpeturen som et uformelt og åpent møtested. Mindre fokus på tid, tempo og distanse enn på samtalen.

Source #Realdania

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: