Kvinne løper forbi syklist i byen
© Sigurd Høyen

Byløping: Slik utnytter du byens hindringer

Det er et hav av hindringer når du løper i byen. Men i stedet for å se på dem som ulemper, snur vi dem her til fordeler som gjør løpetreningen både morsom og effektiv.

5. juni 2019 av Lasse Lyhne

Bytur i løpesko

Vi drømmer om skog, stier og natur, men i realiteten løper de fleste av oss i asfaltjungelen i byen. Det kan være både stressende og irriterende, men angriper du det riktig, er byen også full av muligheter til å få variert, effektiv og morsom løpetrening.

Du skal riktignok ikke løpe alle løpeturene på denne måten. Det er viktig for både hodet og kroppen å løpe noen turer med mer flyt, der du holder jevn fart og finner en god rytme, men du kan fint løpe en eller to turer i uka på måten vi beskriver her.

Trapper

Byrommet er fullt av utendørs trapper i større eller mindre lengde. De er harde, krever konsentrasjon og ødelegger den gode rytmen og flyten.

Slik takler du dem

Trapper er enkle å unngå, men velger du å legge dem inn i ruta, så sett ned farten og løp kontrollert opp, eller bruk dem som en kjærkommen pause, og gå opp eller ned.

Fordeler

Trapper er å betrakte som veldig bratte bakker. De gir eksplosiv styrke i lår, rumpe og legger og gjør at du vil ta lengre, kraftigere skritt når du kommer ut på den flate veien igjen. 

Lyskryss

Lyskryss er som regel et irriterende brudd på rytmen i løpeturen. Rødt lys tvinger deg til å stoppe, ødelegger flyten og gjør at du kan glemme alt om å holde på den gode kilometertiden.

Slik takler du dem

Den beste måte å takle lyskryss på, er å unngå dem. Løp for eksempel i par­ker eller områder hvor det er få lyskryss. Er ikke det mulig, så vær forutseende og prøv å lese kryssene. Juster farten, så den pas­­ser med at det skifter til grønt når du når fram – eller kryss gata slik at neste kryss blir grønt.

Fordeler

Den tempovariasjonen lyskryssene innbyr til, er super for løpeformen. Den styrker kondisjonen og evnen til å presse deg selv. Sam­ti­dig hjelper det bevegelsesmønsteret å løpe både rolig og fort. 

Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet 

Andre trafikanter

Byen er full av fotgjengere, syklister, hunder, busser, biler, barnevogner og andre mer eller mindre kjappe løpere. Det betyr trengsel på fortauene og at det kan være risikabelt når du skal over veier og kryss. Det kan være stressende, og gjør at du hele tiden må være oppmerksom.

Slik takler du dem

Velg områder med mindre trafikk, for eksempel parker eller brede veier der det er plass. Sørg for å vise hensyn når du løper. Gi plass til andre – selv om det betyr at du må sette ned farten eller gå litt.

Fordeler

Som ordet tilsier kan fartslek gjøre løpet til en lek. Det er stor variasjon, og det flytter fokuset bort fra det harde ved løpingen. Samtidig er fartsendringene en gave for kondisjon og løperytme..

Fortau

I de trafikkerte delene av byene ender man ofte opp med å løpe på fortauet. Flere steder, spesielt i sentrumsområdene, kan de bestå av harde betongfliser som belaster beina. Er de i dårlig forfatning i tillegg, med huller og revner, kan du også risikere å falle eller vrikke foten. For ikke å nevne de mange fotgjengerne med barnevogner, små barn eller hunder som må passeres.

Slik takler du dem

Er fortauet smalt og fullt av barnevogner, stillaser og andre fotgjengere, så ta det med ro. Det er ingen grunn til å stresse deg selv eller andre. Aksepter at du må stoppe opp eller gå litt innimellom, og vent med å gi gass til det er mer plass.

Fordeler

Øvelsen styrker forbindelsen mellom hjerne og muskler, kalt koordinasjonen. Det gjør at du klarer å flytte beina raskere også ved vanlig løping, og dermed løper raskere, mer dynamisk og mer effektivt..

BrosteIn

De ruglete, ujevne brosteinspartiene i byene er noe av det verste underlaget du kan løpe på. De er knallharde og sender kraftige støt opp gjennom kroppen. Risikoen for å tråkke over er mye høyere enn på flat asfaltvei – og i regnvær er de i tillegg glatte.

Slik takler du dem

Brosteinspartier er heldigvis ikke så vanlige, med mindre du er midt i sentrum, og derfor enkle å unngå. Kommer du likevel ut på dem, så løp forsiktig, eller finn et fortau, som ofte kan være hakket bedre.

Fordeler

Styrker anklene og gir mer stabilitet i fotleddet. Det minsker risikoen for overtråkk, hvis du for eksempel andre ganger løper i skogen. Samtidig gjør det at føttene er kortere tid i bakken for hvert skritt. Hjelper også løpestilen, så du løper mer effektivt. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: