Mennesker løper

Hvis du tenker at løpestilen din er dårlig og derfor mindre effektiv, så tar du kanskje feil, viser en studie. 

© iStock

Dårlig løpestil kan likevel være effektiv

Der er ingen sammenheng mellom løpestil og løpeøkonomi, viser en studie.

9. april 2021 av Lasse Lyhne, Jesper U. Larsen og Christian Thestrup
Høy stegfrekvens, lande midt under foten, holde blikket rett fram og armer som går som stempler langs siden av kroppen. Det er sentrale elementer i det å løpe effektivt, ikke sant? Det er i hvert fall den oppfatningen de fleste av oss har, og også noe vi i Aktiv Trening har fortalt om i ulike artikler og guider, må vi innrømme. Men selv om den beskrevne løpestilen kanskje er penere og ser mer effektiv ut, er den ikke nødvendigvis det, viser en studie publisert i European Journal of Sport Science. 

Hold kan ødelegge treningsgleden fullstendig. Se her hvordan du forebygger hold, og hva du kan gjøre hvis uhellet er ute.

Der målte forskere løpeøkonomien hos flere løpere, samtidig som de filmet dem. De sendte så opptakene til 121 løpetrenere og ba dem rangere løperne etter hvem som løp mest effektivt. Dette var kompetente trenere med lange universitetsutdanninger og flere år med praktisk erfaring. De studerte videoene grundig, og vurderte løperne etter blant annet de kriteriene vi har beskrevet ovenfor. Men de bommet fullstendig. 82 prosent av trenerne fikk 0 eller 1 riktig, og bare 6 prosent klarte å rangere mer enn tre løpere riktig. Studien bekrefter det to andre studier fra 1980-tallet og 2000-tallet kom fram til, at det ikke kan settes likhetstegn mellom bestemte trekk i løpestilen og god løpeøkonomi. Hvis du fortsatt er i tvil, er det bare å se på maratondronningen Paula Radcliffe. Så hvis Therese Johaug vil satse på løping, trenger hun kanskje ikke høre på ekspertene og endre løpestilen sin likevel?

Vi har samlet alt du trenger å vite før du skal kjøpe ditt neste par løpesko. Les her. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: