Hvis du ikke spiser og drikker, men i stedet går rett ut og graver i hagen med svett løpetøy - så gjør du det verst tenkelige for kroppen din. 

De fire verste tingene du kan gjøre etter en løpetur

Hva du gjør rett etter en løpetur avgjør om du får maks ut av treningen eller om du øker risikoen for skader og sykdom.

4. juni 2019 av Lasse Lyhne

1. Du beholder det svette tøyet på

Når du avslutter løpeturen, så er du varm. Det er derfor fristende å gå i det svette løpetøyet, snakke med løpevennene dine eller starte med andre gjøremål. 

Problemet er at så fort varmeproduksjonen fra løpeturen tar slutt, blir du fort kald og dette forverres ytterligere hvis tøyet er fuktig av svette. Kalde muskler er mer anspente og restituerer langsommere. Rett etter en hard treningstur, så er også immunforsvaret svekket, så du risikerer å bli rammet av en kjip forkjølelse eller en annen infeksjon. 

Sørg derfor for å bytte ut den våte trøya med en tørr og ta på deg en tynn jakke som holder vinden ute. 

2. Du glemmer å drikke

Selv på en kjølig dag svetter du opp mot 1,5-2 liter i timen når du løper. Det væsketapet bør gjenopprettes raskest mulig. Får du ikke gjort det, så går det utover både restitusjon og det generelle velværet. Drikk en halv liter vann rett etter trening og drikk hele tiden i timene etter trening, slik at du totalt får drukket 50 prosent mer væske enn du har mistet. 

3. Du glemmer å spise

Umiddelbart etter løpeturen er kroppen din klar for å fylle opp karbohydratlagrene den har brukt opp. Husk derfor å spise karbohydrater rett etter trening. En enkel måte å gjøre det på, er å drikke en halv liter sjokomelk som også inneholder væske og proteiner. Dette er spesielt viktig hvis du trener hver dag. 

4. Du jobber i hagen eller driver med annet hardt arbeid

Det her er den perfekte undskyldning, for det er alt for risikabelt at kaste sig over tungt arbejde efter en lang, hård løbetur. Muskler, led og sener er slidte og belaster du dem yderligere ved eksempelvis at grave have, flytte for en ven eller flække brænde, så risikerer du en skade. Allerværst er det at kaste sig over aktiviteter, man ikke er vant til, så pas på med en impulsiv fodboldkamp med vennerne.

Desværre er støvsugning, en tur med græsslåmaskinen og andre lavintense gøremål faktisk en god ide, da de fungerer som aktiv restitution.

Dette er den perfekte unnskyldningen for å unngå hard jobbing, for det er altfor risikabelt å kaste seg over tungt arbeid etter en lang, hard løpetur. Muskler, sener og lett er slitne og hvis du belaster dem ytterligere ved for eksempel å grave i hagen eller flytte for en venn, så risikerer du skade. Aller verst er det å hive seg inn i aktiviteter du ikke er vant til, så se opp for impulsive fotballkamper med vennene dine. 

Dessverre er støvsuging, gressklipping og andre lavintense gjøremål lurt, fordi de fungerer som aktiv restitusjon. 

Vil du yte optimalt under løpeturen, så sjekk vårt tilbud på det unike og anerkjente SHFT-system, som måler løpestilen din i detalj og gir deg enkel og nyttig feedback på hvordan du kan løpe raskere, bedre og skadefritt. Les også

Hvem liker du best å trene med?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: