De seks største feilene du gjør før løpeturen

Unngå disse seks nybegynnerfeilene, hvis du ikke vil at den neste løpeturen din skal bli ødelagt.

24. april 2019 av Lasse Lyhne

Du gjør statisk uttøying

Det er helt klassisk å innlede løpeturen med et par gamle, gode tøyeøvelser som vi husker fra gymtimen. Men det er faktisk lite hensiktsmessig. 

Flere undersøkelser (for eksempel denne) har påvist at statiske tøyeøvelser der du holder senen spent i 20-30 sekunder, virker direkte ødeleggende på prestasjonene. Ved å tøye senen over lang tid, blir den som en slapp strikk, noe som gjør deg mindre spenstig og spretten i løpingen. 

Dynamiske tøyeøvelser som for eksempe høye kneløft, barnehopp og hælspark er mye bedre. 

Du spiser fet og røkt mat

De fleste vet at de ikke bør spise et par timer før løpeturen, men budskapet er litt mer komplisert enn som så. Det er stor forskjell på om du spiser en bolle med syltetøy eller røkt makrell. 

Bollen tar cirka to timer å fordøye, mens makrellen tar seks timer. Det gjelder for øvrig all røkt og fet fisk, røkt rødt kjøtt som pølser, samt nøtter. Så med mindre du nyter smaken av fisk mot slutten av løpeturen, så dropp det. 

Du drikker for mye

... vann altså. Det er viktig å være i væskebalanse før en løpetur, men det nytter ikke å helle i seg en liter vann rett før du skal ut og løpe. Kroppen klarer bare å ta opp en-to desiliter per kvarter, så fordel heller væskeinntaket over noen timer. For mye vann i magen skvulper rundt, og gjør at du må tisse.  

Du glemmer å gå på do

Få ting setter i gang magen som en løpetur. De mang støtene setter i gang perstaltikken, og kommer du deg ikke på do før løpeturen, kan du være sikker på at du må på do underveis. 

Du drikker energien feil

Det kan gi en energiboost å drikke en energidrikk eller spise en gelébar før en løpetur. Men timingen er viktig, for energien skal inntas rett før du løper. Inntar du den en time før løpeturen, vil blodsukkeret rekke å falle kraftig som en reaksjon på energien, og gjøre deg trøtt og sløv før løpingen. 

Du glemmer å lytte til kroppen

Det kan godt hende at treningsprogrammet ditt sier at du skal gjennomføre 40 minutters tempoløping, men hvis kroppen er trøtt og sliten så må du revurdere planene. Utsetter du en trøtt, småsliten eller småskadet kropp for hard trening, er det stor risiko for at du pådrar deg en skade. Husk at det er ikke den treningsturen du ikke tar som ødelegger formen, det gjør imidlertid en lang skadeperiode. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: