© istock

Den optimale temporuta

Finn en rute der du kan holde et høyt tempo uten for mange forstyrrelser.

1. januar 2020 av Bjarke Kobberø

Ruten skal være fri for lyskryss, veier som skal krysses og lignende. Du kan godt finne en rute der du bor, slik at du kan trene på den samme ruten hver gang og bruke den som formtest. For å få sammenlignbare resultater er det viktig at du løper nøyaktig samme rute og under nøyaktig samme forhold.

Hvis du jager sekunder, er det en fordel å finne en flat asfaltrute uten skarpe svinger. For å redusere belastningen på kroppen anbefaler vi likevel at du løper på grus.

Du kan også finne en litt mer kupert og svingete rute. En mer avvekslende rute gjør at belastningen ikke blir for ensidig.

Har du et konkret løp i kikkerten som årets store mål, vil det være en god idé å finne en rute som ligner den forestående utfordringen. Trener du til et løp som går langs en svingete og kupert rute, tilpasser du treningen etter det.

Gevinsten er enorm både mentalt og fysisk hvis du gjentatte ganger prøver å presse deg selv under forhold som er mest mulig lik de forholdene du vil bli konfrontert med under konkurransen senere på året. Det forsterker både selvtillit og form.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: