Mann som løper i sola
© iStock

Derfor blir du langsommere i sola

En studie viser hvor mye du egentlig blir påvirket av solas varme stråler når du trener. Se hva du kan gjøre slik at du ikke blir forhindret fra å trene i sommervarmen.

24. juli 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Blir jeg tregere i sola?

Er det sant at intensiteten i solstrålene påvirker prestasjonsevnen i sommervarmen – også selv om temperaturen er den samme?

SVAR: Ja, nyere forskning tyder i hvert fall på det. I et japansk-­britisk forsøk undersøkte forskerne hvor mye langdistanseløpere ble påvirket nettopp av solstrålene. I forsøket skulle en gruppe testpersoner gjennomføre fire maksimaltester på ergometersykkel. Temperaturen var på 30 grader i alle de fire testene, og luftfuktigheten var 50 prosent, men forskerne justerte den kunstige solstrålingen fra 0 watt til 800 watt. 

Jo høyere stråling testpersonene ble ut satt for, desto kortere tid holdt de ut på sykkelsetet. Prestasjonsevnen ble faktisk halvert i den kraftigste lysbestrålingen. Forsøket viser at det ikke er nok å sjekke temperatur og luftfuktighet når du skal trene i sommervarmen. Skydekket har også stor betydning.

Så mye synker prestasjonen i sola

I den japanske studien skulle forsøkspersonene sykle til utmattelse i et laboratorium der temperaturen var 30 grader og luftfuktigheten 50 prosent. De kjørte fire tester under lamper som ga forskjellig kunstig solstråling. 

I gjennomsnitt måtte forsøkspersonene gi opp etter henholdsvis:

  • 0 watt/m2 (natt): 46 min 
  • 250 watt/m2 (tykt sommerskydekke): 43 min 
  • 500 watt/m2 (tynt sommerskydekke): 30 min 
  • 800 watt/m2 (klar himmel med middagssol): 23 min

Dette kan du gjøre selv:

  1. Tren i hvite klær som reflekterer solstrålene. 
  2. Tren i størst mulig grad når sola er så langt fra zenit som mulig – det vil si om morgenen eller fra sent på ettermiddagen og utover. 
  3. Tren i skygge hvis det er mulig – løp for eksempel i skogen, der trærne gir skygge. 

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: