Kvinne tøyer ut
© iStock

Derfor bør du ikke tøye ut etter løpeturen

Trodde du også at det var bra for deg å tøye ut? Det er ikke helt riktig.

30. august 2019 av Anna Sjøstrøm

Mange løpere har faste ritualer med tøying både før og etter løp. Men uttøyning har ingen effekt for løpere, og for noen kan det være best å droppe det helt. 

Smidige muskler er ikke optimalt for løpet ditt

I de fleste idrettsgrener er det lurt å strekke ut, fordi du blir mer bevegelig og smidig. Men når det kommer til løping og andre idrettsgrener, der man ikke trenger å være så smidig, så er det faktisk ikke nødvendig å tøye ut. 

Selv om mange løpere tror at det letter løpingen hvis de tøyer ut før et løp, så er det ikke slik. Derimot kan det være best for enkelte løpere å droppe det. Det er nemlig bedre å være litt stiv i leddene enn å ha veldig bevegelige ledd i forhold til løpeøkonomien, fordi mobile ledd gir ekstra bevegelser og utsving som krever mer energi. 

Uttøying hjelper ikke på stølhet etter løpeturen

De fleste av oss tror at det å tøye ut etter løping eller annen fysisk aktivitet, reduserer risikoen for støle muskler dagen etter. Men igjen er det annerledes når det gjelder løping. 

Det er nemlig sånn at man sjelden blir støl dagen etter hvis du alltid trener på samme måte. Det er som regel bare etter uvant jobbing at man opplever å bli støl i musklene dagen derpå. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: