Der er flere gode grunner til å holde løpeformen vedlike hele året – uansett årstid. 

© Foto: iStock

Derfor bør du løpe hele året

Én ting er viktigere enn noe annet når det gjelder å utvikle seg som løper: kontinuitet. Det er mange fordeler ved å trene jevnt gjennom hele året. Vi slår et slag for helårsløpingen og viser deg hvordan du bør legge opp treningen.

10. januar 2022 av Lasse Lyhne

Mørket ligger som en dyne over landskapet. Det er stille. Byen sover, og den eneste lyden som høres, er fottrinnene dine i nysnøen. Pusten sender rytmisk damp ut i den frostklare lufta, og for hvert skritt du tar, merker du varmen bre seg behagelig ut i kroppen.


Høres det fristende ut? Det er faktisk vinterløping vi beskriver, og selv om aktiviteten vanligvis avskrekker mer enn den lokker, kan den også være noe helt spesielt. Den stemningen av ro og nærvær som oppstår på en klar vintermorgen, kan selv den fineste sommerdagen ha problemer med å hamle opp med. 


Kontinuitet er hjørnesteinen i all utvikling innen idrett. Det er ved å legge et jevnt, lett økende og konstant treningspress på kroppen over mange år at den blir så sterk som mulig og når sitt fulle potensial. Jo mer vi trener en bestemt ting, jo bedre blir vi på det, og innen løping vet man for eksempel at dem som har løpt i mange år, løper mye mer effektivt og bruker langt mindre energi på å løpe en gitt distanse enn nye løpere.  

Fem grunner til å bli helårsløper

  • Jevnt stigende formkurve 
  • Vedvarende løpeglede og -vane 
  • Variasjon fra årstid til årstid 
  • Færre skader 
  • Bedre prestasjoner

Konstant formutvikling 

Ved å løpe hele året er det enkelt å få opp den totale mengden og finjustere løpekroppen, men kontinuiteten har også en annen stor fordel. Kroppen er i utgangspunktet lat. Den tilpasser seg bare de utfordringene den umiddelbart er blitt stilt overfor, og får den lov til å ta pause i to, tre eller fire måneder, mister den formen som er bygget opp i de andre månedene. 

Tar vi en lang vinterpause fra løpingen, er alt det bortkastet. Da er vi tilbake på null, har utviklet andre vaner og hverdagsrutiner og må kjempe like hardt som før for igjen å bli den løperen som ikke kan unnvære de ukentlige treningsturene. 

Variasjon gjennom året 

Dessuten er det skadene. Kroppens sener, bein, muskler, ledd og ligamenter trenger relativt konstant stimulering for å holde seg sterke og robuste. De bør absolutt ikke overbelastes, men de bør belastes. Hvis ikke blir de også slappe og svake, og når du starter med løpingen igjen, er risikoen for å bli skadet derfor mye større, selv om du starter relativt forsiktig. Kort sagt trenger kroppen jevn, hard belastning for å holde seg sterk, frisk og skadefri.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: