Mann som løper i bakker

Å løpe i motbakker kan være svært krevende og slå all luft ut av deg på kort tid. Men strabasene bidrar til å gi deg økt mental styrke.

© Foto: iStock

Derfor bør du løpe i motbakke

Hva er det å hente treningsmessig på å løpe i motbakker?

6. desember 2021 av Redaktionen

SVAR: Løping i oppoverbakker er ekstremt effektiv trening. Pulsen presses helt opp i den røde sonen, og den kraftige stimuleringen av kretsløpet gir kondisjonen et voldsomt løft. Samtidig krever bakken at du løfter knærne høyere enn normalt og sparker fra med større kraft enn du pleier. Det gir ypperlig styrketrening av blant annet rumpe og bakside lår, som sammen med leggene skaper kraften som presser deg opp bakken. Du er også nødt til å øke stegfrekvensen og ta raske, spenstige skritt, der du lander framme på foten og foten bare er i bakken i ganske kort tid om gangen. De effektive og dynamiske løpestegene kan også komme deg til gode på flatmark.

Terrengløping er fantastisk – hvis du har riktig sko. Få de beste tipsene fra våre eksperter her, så får du en fantastisk løpetur i naturen.


Dessuten er løping i motbakker super kjernetrening. Den enkleste formen for motbakketrening er å gi gass når det kommer en oppoverbakke på løpeturen. Men du kan også løpe rene bakkeintervaller, ved å holde deg til én bakke, der du spurter opp til toppen og jogger ned igjen. Finn en bakke det tar mellom 1 og 1 1/2 minutt å løpe opp, og begynn med 3–4 intervaller.

Slik løper du opp bakken

  • BRUK ARMENE. Beveg armene kraftig i bakken. Jo brattere, desto mer bør armene brukes. Knyt hendene, men ikke stram dem
     
  • LEN DEG FRAM. Len deg lett forover og inn mot bakken. Hold kroppen rett, og se rett fram. 

  • LØFT KNÆRNE. Overdriv gjerne kneløftene, og løft beina høyt inn i bakken. Ta også litt kortere skritt.

  • LAND PÅ TÆRNE. Land fremme på foten i stedet for på hælen. Forsøk å få foten til å treffe rett under tyngdepunktet ditt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: