Selv om det er drepende effektivt, må du være forsiktig når du løper i varmen slik at du ikke blir overopphetet. 

Derfor bør du løpe i varmen

Det er tungt å løpe når det er varmt, men trening i varmen kan faktisk gjøre deg til en mye bedre løper. Det er den overraskende konklusjonen i en rekke nye studier.

9. august 2017 av Lasse Lyhne

Selv om det kanskje ikke føles sånn, så er løping og varme en skikkelig god kombinasjon. 

Varmen går utover prestasjonen her og nå, men på sikt kan en periode med trening i varme forhold gjøre deg til en raskere løper. Det har en rekke oppsiktsvekkende studier vist. Her har løpere og syklister bedret kondisjonen og varmetoleransen betydelig etter perioder med varmetrening. 

Konkret opplevde de prestasjonsforbedringer på 1-3 prosent. Det høres selvsagt ikke så mye ut, men det tilsvrer 1-1,5 minutter på en halvmaraton. 

Slik forbedrer varmen prestasjonen

Øker mengden av røde blodlegemer, noe som betyr at blodet kan transportere mer oksygen (samme effekt som høydetrening). Det øker det maksimale oksygenopptaket og dermed kondisjonen. 

Forbedrer evnen til at svette og holde kjernetemperaturen nede. Ettersom overoppheting er en begrensende faktor når du løper i kjølige forhold, vil det også forbedre prestasjonen.  

Reduserer mengden av melkesyre i blodet, noe som gjør at du kan presse kroppen i lengre tid uten at musklene får syre. 

Hvordan trener du i varmen.

Planlegg treningen slik at den foregår på det varmeste tidspunktet av dagen. Løp en rolig tur eller ta korte intervaller av 30-60 sekunders varighet slik at ikke kroppen blir overopphetet. Husk å drikke nok etterpå. 

Passiv varmetrening. Etter en hard treningsøkt, går du i badstu eller et varmt badekar. Sitt og kok og 20-30 minutter. Husk å drikke nok etterpå. 

Tren på denne måten to ganger i uka i minst seks uker. 

Få mer ut av treningen! Få masse informasjon om relevante treningsøvelser med Aktiv Trening. Akkurat nå får du tre utgaver av Aktiv Trening + en treningstrøye fra Craft for 99,50 kr HER


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: